Bölcsészet Kreatív gazdaság konferencia

A regisztráció határideje lejárt.
A konferenciát Simó György az ELTE Alumni Alapítvány kurátorának előadása nyitja. Simó György korábban újságíró volt, óriási hazai médiavállalatokat vezetett, hosszú ideje a magyar startup világában tevékenykedik. Az eseményen a kultúra és a normák szerepéről fog beszélni a kreatív gazdaságban.

A konferencia célja a kreatív gazdaság és a bölcsészet mai viszonyainak áttekintése, különös tekintettel az egyetemi stratégiák, illetve a középiskolai tanítás irányaira. Az információs társadalom, a tudásalapú társadalom, a kreatív vagy tudásipar, a kultúripar, a kreatív régió, a kreatív város és a kreatív osztály csupa olyan fogalom, amely szerepet, olykor kulcsszerepet szán a felsőoktatásnak és az egyetemnek. E fogalmak olykor csak illékony szlogeneknek bizonyultak, mások jórészt elmentek a hazai felsőoktatás és kutatás mellett, míg megint mások sok felsőoktatási innováció alapjául szolgáltak.

Mindent egybevetve, az eddigi külföldi és magyarországi tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy bölcsésztudományokat és -szakmákat mint a jelentéstermelés és -vizsgálat, valamint a tartalomelőállítás kulcsterületeit nem várt módokon hozza helyzetbe a kreatív és információs gazdaság. Az is jól látható, hogy a kreatív ipar szempontjából a bölcsész-szakok között kitüntetett szereppel bírnak a film- és médiaszakok, illetve ezen szakok utánpótlását áttételesen biztosító mozgókép- és médiaismeret tanárképzés.

A mozgókép- és médiaismeret középiskolai tárgyként alkalmas arra, hogy a mozgókép változatos formáin és a média változatos terein keresztül motiválja és orientálja a diákokat a kreatív film- és médiaipar felé, a kreatív gazdaságon belül található számtalan karrierlehetőség, munkaforma, életpálya felé. Mindezek miatt a bölcsészet és a kreatív ipar kapcsolata mellett kiemelt témaként kezeljük a mozgókép- és médiaismeret tárgy közoktatási lehetőségeit, tantárgyi és egyéb (cross curriculáris, projektalapú vagy egyéb) esélyeit, amelyen keresztül a tanulók első lépéseiket megteszik a kreatív ipar irányába.

További információ


39 megtekintés Visites

kedvel

Tagozati rendezvények

ELTE BTK MÉDIA

Múzeum körút 6-8. 1088 BUDAPEST

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt események

pén.,

dec.

11

Adventi est