Birodalom, nemzet és nacionalizmus a dunamenti Közép-Európában 1905-től 1925-ig

Online
A regisztráció határideje lejárt.


Lojkó Miklós habilitált egyetemi docens előadása birodalomról, nemzetről és nacionalizmusról a Duna menti Közép-Európában az ELTE Alumni Academy „What’s new in science?” sorozatában.

A Nemzetközi Alumni Tagozat „What’s new in science?” rendezvénysorozata keretében angol nyelvű tudománynépszerűsítő előadások hangzanak el. A sorozat első négy előadása azt vizsgálta, milyen hatással van a COVID-19 pandémia az oktatásra. A következő előadások tematikájukban a CENTRAL Network idei témájához (“Central-Europe: what unites and divides us?”) kapcsolódnak.

Müller Viktor biológus áprilisi, Sik Domonkos szociológus májusiés Urbán Róbert pszichológus júniusi előadása után a negyedik előadást Bajzáth Angéla, az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Neveléstudományi Tanszékének adjunktus asszonya tartotta. A sorozat következő előadója Lojkó Miklós, a Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézetének habilitált docense.

Az Osztrák-Magyar (Habsburg) Monarchia társadalmi, gazdasági és eszmei átalakulása a XX. század első évtizedének közepe után felgyorsult, meggyengítve ezzel a Magyar Királyság és az Osztrák Birodalom között 1867-ben létrejött Kiegyezés alapjait. Jól illusztrálják e problémát a „nagy véderővita” és az ezt követő politikai és társadalmi válságok sorozata, amelyek 1889 és 1912 közt a magyar belpolitikát jellemezték és amelyek megoldatlanul álltak 1914-ben is, az első világháború kitörésekor. Az előadás ezután megvizsgálja hogyan erősítette fel a háború a központtól elszakadni vágyó nemzetiségi ambíciókat, amelyek végül a hatalmas többnemzetiségű birodalom széthullásához vezettek. A prezentáció második fele a háború utáni közép-európai utódállamok kisnemzeti rendszerének első fél évtizedét tekinti át. 

Lojkó Miklós egyetemi tanulmányait az ELTE Bölcsészettudományi Kar angol és történelem szakpárosításán végezte 1987-ben. Szakmai pályafutását azóta is a két humán szakterület iránti érdeklődés és kutatás dominálja. 1989 óta tanít (a kutatói ösztöndíjak idejére kihagyásokkal) brit és amerikai történelmet az ELTE-n. Posztgraduális tanulmányait a 90-es években az oxfordi, londoni és cambridge-i egyetemeken végezte. 2001-ben szerezett történettudományi doktorátust a Cambridge-i Egyetemen. 2011 óta az ELTE Angol-Amerikai Intézetének habilitált docense. Egyik fontos szakterülete az angolszász nyugat és a közép-európai nemzetek sokrétű egymásra hatásának vizsgálata, főként a két világháború közötti időszakban.     

A CENTRAL Network öt közép-európai egyetem, a prágai Charles University, a Varsói Egyetem, a Bécsi Egyetem, az ELTE és a berlini Humboldt Egyetem összefogásában alakult meg. A CENTRAL Network égisze alatt változatos kutatási és ismeretterjesztő tevékenységek zajlanak. A CENTRAL együttműködés teret ad a tudományos vitáknak és eszmecseréknek. Törekvéseiknek köszönhetően Európában és Európán kívül is nagyobb szerepet kap a közép- és kelet-európai régió tudományos diskurzusa.

Regisztráció

kedvel
299 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Tagozati rendezvények
Publikált: International Alumni Chapter
Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt események

sze.

29

máj.

Meet ELTE in Stockholm, Sweden

Embassy of Hungary Stockholm

Stockholm

pén.

24

máj.

Alumni Operaest - Melis 100

ELTE Aula Magna (Egyetem tér 1-3., I. em.)

Budapest