AZOKNAK, AKIK MINDIG KÍVÁNCSIAK VOLTAK, AZAZ AAK A BÁRCZIN

Online
A regisztráció határideje lejárt.
Az alternatív és augmentatív kommunikáció (AAK) magyarországi története összekapcsolódik a Bliss Alapítvány, dr. Kálmán Zsófia , Pajor András és dr. Kassai Ilona közös történetével. Hogy az AAK előbb szabadon választható, majd kötelező tantárgy lett a gyógypedagógusképzésben, kitűnő példája a civil társadalom és a gyógypedagógusképzés együttműködésének, amelynek keretében a szolgáltatás, az oktatás és a kutatás egysége is megvalósult.

A Bliss Alapítvány 1987. januárjában alakult ún. közérdekű kötelezettségvállalásként, azaz magánszemélyek és cégek adományaiból. Az ország egyik első civil szervezeteként szolgáltatásokat, képzést, oktatást ajánlott fel a gyógypedagógia és rehabilitáció egy addig ismeretlen területén. Nevét Charles Bliss-ről kapta, aki 1949-ben alkotta meg a róla elnevezett, grafikus, nonverbális kommunikációra alkalmas jelképrendszert, a Bliss-nyelvet (Blissymbolics).
A Bliss-nyelv egy az ún. augmentatív és alternatív, azaz kiegészítő, kisegítő kommunikációs módszerek közül, amellyel beszédképtelen személyek oktatási és kommunikációs problémáit igyekeztek megoldani. A módszer hazai bevezetése és elterjesztése két szakember nevéhez fűződik. Dr. Kálmán Zsófia gyermekorvos és Pajor András pszichológus-logopédus 1983-ban kapcsolatba kerültek a torontói Bliss-központtal (Blissymbolics Communication Institute), ahol már 1971 óta foglalkoztak beszédképtelen gyermekek oktatásával. Shirley McNaughton, az intézet akkori igazgatója tette lehetővé, hogy a magyar szakemberek ne csak ellátogathassanak az intézetbe, de dr. Kálmán Zsófia ingyen végezhesse el az alapfokú Bliss-tanfolyamot és hozzájuthasson az értékes és drága szakanyagokhoz is. Ezekről a tapasztalatokról 1983. novemberében számolt be az Orvostudományi Egyetem Neurológiai Klinikáján, s tulajdonképpen ettől az időponttól számítható a magyarországi AAK története. 1984. januárjától dr. Kassai Ilona nyelvész kezdte meg a jelképrendszer nyelvi adaptációját.
1997. őszétől a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola Szomatopedagógiai Tanszékén kötelező tantárgy lett az AAK.
Bátran kimondható, hogy a Bliss Alapítvány – amely a teljes földrajzi régióban elsőként honosította meg s a szolgáltatás-oktatás-kutatás egységbe forrasztásával magas színvonalra emelte az AAK-t – eddigi munkássága a magyar civil társadalom és a gyógypedagógia kiemelkedő sikertörténete, amely remélhetőleg sokáig emlékeztet majd az elkötelezettek munkájára, az évtizedek során adományozók önzetlenségére és mindazokra a szülőkre és gyermekeikre, akik hittek az Alapítványban és társnak szegődtek a hosszú úton.

A konferenciát a Karunkon több mint három évtizede oktató dr. Kálmán Zsófiának ajánljuk.

Az esemény meghívója és a részletes program itt tölthető le.

Az előadás online felületen valósul meg, amelynek linkjét a regisztrált jelentkezőkkel az előadás hetében osztjuk meg. Az előadáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Az online rendezvényhez kapcsolódó adatkezelési tájékoztató innen tölthető le.

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.
 


kedvel
231 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Előadások
Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt események

ked.

28

máj.

Meet ELTE in Stockholm, Sweden

TBA