Az ész segédigéi

A regisztráció határideje lejárt.
Mérő László, az ELTE Pszichológiai Intézet professzora tart előadást a Bolyai Szakkollégium "Csütörtök Este" sorozatában.

„Az előadás Mérő László legújabb, Az ész segédigéi. A tudás és a nemtudás pszichológiája című könyvéről szól. Nem véletlen a könyv címének hasonlósága Esterházy Péter édesanyjáról szóló könyvének címéhez (A szív segédigéi).

A szerző, aki Esterházy Péter katonatársa és évfolyamtársa volt, ebben a könyvben ugyanannak az éremnek a másik oldaláról beszél. Természetesen egészen más műfaj egy tudományos esszé, mint egy posztmodern regény. A szépirodalomban határozottan műfajidegen lenne egzaktul, szabatosan definiálni fogalmakat, ott a lényeg az, hogy az olvasó érezze, élje át, miről van szó. Mérőtől is távol áll, hogy lebecsülje az Olvasó fantáziáját, de az ő műfaja valamivel egzaktabb fogalmakat igényel. Mérő bemutatja, mitől működik látványosan jól a tudomány, miért vezetett korábban sohasem látott technikai fejlődéshez. A tudomány azonban a világ bonyolultságából, komplexitásából csak nagyon szűk szeleteket tud megragadni.

Ez a könyv arról szól, miféle speciális eszközöket fejlesztett még ki az ember ahhoz, hogy megismerje a világot és benne önmagát, és melyiknek mik a korlátai. Mérő részletesen ismerteti a misztika, a művészet, a mágia és a hit szerepét a világunk megértésében. Emellett még beszél három olyan megismerési keretről is, amelyek a jövőben csatlakozhatnak ezekhez. A parapszichológia, a mesterséges intelligencia és a termékeny nemtudás mind más és más okból jönnek szóba” – olvasható az előadás összefoglalójában.

Csütörtök Este a Bolyai Kollégium szorgalmi időszakban heti rendszerességgel megrendezett programja, melynek célja, hogy a kollégisták találkozzanak kiemelkedő személyiségekkel, nem csupán természettudósokkal, hanem írókkal, politikusokkal, gazdasági szakemberekkel, egyházi személyiségekkel is, és szembesüljenek a tudomány vagy a társadalom szempontjából érdekes és aktuális kérdésekkel. Az előadások diszkusszióval együtt kb. 1–1,5 órásak, a rendezvény nyitott, minden érdeklődőt szívesen látnak.

Forrás: ELTE Bolyai Szakkollégium


kedvel
464 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Előadások

ELTE Bolyai Kollégium

Nándorfejérvári út 13., 1/104. 1117 BUDAPEST

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt események

csü.

25

ápr.

Egyetem megnyitja kapuit - Trefort-kert

ELTE Trefort-kert

Budapest

ked.

23

ápr.

Meet ELTE in Nanjing, China 罗兰大学到南京!在04月23号我们会见面!!

Jinling Hotel

Nanjing