Az Egyetem megnyitja kapuit: Füvészkert

AT
JP
JB
CT
CJ
55 attendees
The registration deadline has expired.
Sorry, this content is not available in English
„Az Egyetem megnyitja kapuit” sorozat keretében az ELTE nagy múltra visszatekintő épületeinek, helyszíneinek történetét és rejtett kincseit mutatjuk be. Ezúttal a Füvészkertbe látogatunk el. Az Alumni Kártyával rendelkezők a szakvezetésen ingyen vehetnek részt, számukra a belépőjegy ára is 20% kedvezménnyel vásárolható meg. A vezetést Pató Zsuzsa és Schneider Zoltán botanikusok tartják, 2023. június 10-én, 10 órakor.

Az egyik legrégebbi közép-európai botanikus kert, mely ma az Egyetem által 1847-ben vásárolt Festetics-telken áll. A kert elődjét még a Nagyszombati Egyetemen létesítették 1771-ben, és oktatási-kutatási célokat szolgált: az orvos- és gyógyszerészképzést segítette, de emellett a magyar flóra kutatása is a feladatai közé tartozott. Az Egyetem Budára kerülésével a Füvészkert folytatta működését – előbb Budán, majd Pestre költözött a Ferencesek kolostorkertjébe, később pedig a Múzeum körútra. 1847-től pedig a mai helyén működik: ekkor költöztették az Illés utcába József nádor támogatásával.

A területen ma több épület található: egyik közülük a feltehetően Pollack Mihály által tervezett egyemeletes, kora klasszicista vadászkastély (ma az igazgatóság, a könyvtár és az irodák találhatók itt), mely már a telek megvételekor is itt állt. A 19. század második felében a Klinikák építése miatt ugyan a Füvészkert mérete csökkent, de nagyarányú fejlődésnek is indult: 1864–65-ben felépült a Pálmaház, 1893-ban pedig az országban ma is egyedülálló Victoria-ház.

Belépőjegyek:


Teljesárú jegy ár
Kedvezményes jegy ár
Felnőtt jegy1400 Ft1120 Ft
Nyugdíjas jegy1000 Ft800 Ft
Diák jegy700 Ft560 Ft


Sorozatismertető

Like
1098 views Visits
Share it on
Egyetem Megnyitja Kapuit

ELTE Füvészkert

Illés utca 25. 1083 BUDAPEST

Please log in to see or add a comment

Suggested events

Sat.

25

May

Az Egyetem megnyitja kapuit: Füvészkert

ELTE Füvészkert

Budapest

Fri.

24

May

Alumni Opera Evening - Melis 100

ELTE Aula Magna (Egyetem tér 1-3., I. em.)

Budapest

Wed.

29

May

Meet ELTE in Stockholm, Sweden

Embassy of Hungary Stockholm

Stockholm