A rejtélyes Majoranna-részecske nyomában

Online
A regisztráció határideje lejárt.
Széchenyi Gábor fizikus előadása "Az atomoktól a csillagokig" sorozatban.

Több mint 80 évvel ezelőtt vetette fel Ettore Majorana, hogy létezhetnek olyan részecskék, melyek önmaguk antirészecskéi. A részecskefizikusoknak azóta sem sikerült rábukkanniuk ilyen úgynevezett Majorana-részecske nyomaira, ellenben egyes szilárdtestfizikai rendszerekben kialakulhatnak Majorana-kvázirészecskék. Az előadásban minden szemszögből megvizsgálják a Majorana-részecskék kérdését, és még azt is megmutatják, hogy mindez hogyan kapcsolódik a manapság oly divatos topologikus kvantumszámítógépekhez.

Széchenyi Gábor 2011-ben szerzett fizikus diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, PhD-minősítést 2017-ben kapott. 2014 óta a TTK Fizikai Intézet Anyagfizikai Tanszék tudományos munkatársa, illetve a Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézet kutatója. Főbb területe az elméleti szilárdtestfizika, ezen belül kvantumbitek szilárdtestekben és a grafén rendszerek optikai tulajdonságai.

Az atomoktól a csillagokig előadássorozatban az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók, oktatók és vendégek beszélnek a fizika frontvonalába tartozó érdekességekről, újdonságokról, elsősorban középiskolásoknak, bemutatva azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyeket a hazai felsőoktatás nemzetközi elismertségnek örvendő egyeteme kínál az érdeklődő fiataloknak.

Az előadás a galileowebcast közvetítőcsoport élő adásában tekinthető meg.


kedvel
191 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Előadások
Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt események

ked.

28

máj.

Meet ELTE in Stockholm, Sweden

TBA