Volt egyszer egy Futbólia

ELTE BTK Ifjúsági épület III/1.
Budapest, Múzeum körút 4.
1088 BUDAPEST
Budapest, Múzeum körút 4. 1088 BUDAPEST

Térkép megtekintése

Online
A regisztráció határideje lejárt.

A Pesti Bölcsész Akadémia új évadában Tabi Norbert tart négyalkalmas kurzust, melynek témája a futball, a társadalom és a politika kapcsolata Magyarországon, a Rákosi-rendszerben.


A Rákosi-rendszer éveiben Magyarországon a futball az emberek jelentős része és a kommunista pártvezetés számára rendkívül fontos szereppel bírt. A diktatúra legsötétebb napjaiban a sportág az emberek számára egyszerre jelentett örömforrást, kollektív sikerpótlékot, közösségteremtést és a szólásszabadság egyik utolsó viszonylag szabad közegét, míg a politika a világraszóló sikerek révén a propaganda eszközét látta benne.

A kurzuson fény derül arra, hogy mi vezetett a futball páratlan népszerűségéhez, mi volt az oka annak, hogy az ’50-es évek elején szinte minden fiúgyerek Puskás Öcsi és Kocsis Sanyi akart lenni, de az előadó körbejárja azt is, hogyan alakította át a rezsim a sportegyesületi rendszert, miként lett az FTC-ből Kinizsiként számkivetett egyesület, és hogy hogyan tették Farkas Mihály honvédelmi miniszter vezetésével a korábbi Kispesti AC-t Budapesti Honvéd néven a világ talán legerősebb futballcsapatává.

Az első, A futball politikai és társadalmi jelentősége; A futball mint rítus című előadás egyfajta bevezetésül is szolgál: kiderül, miben emelkedik ki a futball a többi sportág közül, miért örvendett már a 20. században is különösen nagy népszerűségnek a társadalom és a politika körében világszerte és Magyarországon, ezáltal miért alkalmas, hogy történelemtudományi vizsgálat tárgya legyen. A politikai szerep kapcsán előkerül a legitimitás fogalma, amely a rezsim felhasználási törekvései kapcsán kulcsfontosságú a téma megértéséhez. Előkerülnek a fő szempontok, melyek által érthetővé válik a futball társadalmi „szelep” funkciója. Mindezekhez kapcsolódóan szó lesz arról is, hogy a futball miként vált a modern tömegtársadalom rítusává, ezáltal gyakorlatilag valláspótlékká, melynek a Rákosi-rendszer éveiben is jelentősége volt.

Tabi Norbert az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola Modern Magyarország programjának harmadéves doktorandusza, disszertációját az „FTC sportegyesület társadalmi és politikai szerepe a Rákosi- és a korai Kádár-rendszerben” címmel írja.

Regisztrációköteles rendezvény. A részvételi szándékot az akademia.btk@gmail.com címen lehet jelezni.

Facebook


kedvel
118 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Előadások

ELTE BTK Ifjúsági épület III/1.

Budapest, Múzeum körút 4. 1088 BUDAPEST

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt események

sze.

17

ápr.

ELTE Sikerek: Erdei Anna

ELTE Aula Magna

Budapest