„A HELY A SZEMÉLYES EMBERI KAPCSOLATTEREMTÉS A TÉR EGY DARABKÁJÁVAL” - Környezetpszichológia vagy ember-környezet tranzakció?

Online
A regisztráció határideje lejárt.
Magyar Pszichológiai Társaság ezúton hívja meg az érdeklődőket az Év előadása című programra:


Dr. Dúll Andrea, az ELTE PPK egyetemi tanára: „A hely a személyes emberi kapcsolatteremtés a tér egy darabkájával” - Környezetpszichológia vagy ember-környezet tranzakció?


AZ ELŐADÁS RÉSZLETEI


Időpont: 2020. december 17. (csütörtök) 18:00

Helyszín: Youtube ezen a linken –  Az előadás online lesz elérhető a fent megadott időponttól kezdődően.

Kérdezni a videó alatt kommentekben lesz lehetőség, amelyekre az előadó a későbbiek folyamán írásban válaszol.


Az előadás ingyenes, regisztráció nem szükséges.


Facebook esemény linkje

Az előadás rövid összefoglalója Dr. Dúll Andrea szavaival:

„A megtisztelő felkérés nyomán az Év előadására való készülés remek alkalmat adott számomra a környezetpszichológia magyarországi történetének és az elvégzett kutatásainknak az áttekintésére. A környezetpszichológiai kutatások értékelő áttekintése amiatt is aktuális, mert 2020. áprilisában jött létre az ELTE PPK Ember-Környezet Tranzakció Intézete (EKTI), amely a hazai környezetpszichológiai kutatásokat, képzéseket és projekteket fogja össze. Az Intézet jelene még rövid, de a jövője ígéretes – ugyanis a környezetpszichológia múltja már szerencsére viszonylag hosszú és tartalmas itthon is (közel 3 évtizede dolgozom munkatársaimmal a témában). Az előadásban elmesélem, hogy milyen hétköznapi és szakmai igények hívták életre azt a nagyon sajátos pszichológiai megközelítést, ami a fizikai környezetet az ember partnerének tekinti, komolyan véve az ember és környezete egymásra definiáltságát, a szociofizikai kontextust. Ízelítőt adok saját kutatásainkból is, amelyek onnan indultak, hogy vajon a környezeti kulcsingerek (pl. a tárgyak) segítenek-e abban, hogy megértsük és fenntartsuk a mindennapi cselekvéseink (pl. ételkészítés) belső logikáját. Mivel a válasz igen, belépünk ezeknek a cselekvéseknek a pszichológiai értelemben leginkább kitüntetett szociofizikai színterére, az otthonokba, és megvizsgáljuk a környezetpszichológiai nézőpontból értelmezett otthonosság, illetve otthontalanság fogalmát. Továbblépve a még nagyobb szociofizikai lépték felé, megvizsgáljuk, hogy az otthonosság élménye hogyan nyilvánul meg települési környezetben, hogyan éljük meg a lokalitásélményt. Az előadásban tehát az elemi környezeti ingerektől a szociofizikai tájélményig jutunk el - természetesen nem kihagyva aktuálisan legnagyobb élményünket, a COVID-helyzetet, hiszen a pandémia számos, amúgy természetéből fakadóan nem tudatosuló szociofizikai helyzetet tudatosított. Mindennek kapcsán az előadás végén arra is fény derül, hogy ma már miért inkább ember-környezet tranzakcióról beszélünk környezetpszichológia helyett.”



kedvel
93 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Előadások
Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt események

ked.

28

máj.

Meet ELTE in Stockholm, Sweden

TBA

pén.

24

máj.

Alumni Operaest - Melis 100

ELTE Aula Magna (Egyetem tér 1-3., I. em.)

Budapest