Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Unger Emil-jutaloméremmel tüntették ki Kálnoki-Gyöngyössy Mártont

Kitüntetések

-

2020.08.17

A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete (MÉE) Unger Emil-jutaloméremmel tüntette ki Kálnoki-Gyöngyössy Mártont (BTK '97), az ELTE BTK Történelem Segédtudományai Tanszék docensét.

A numizmatikai szakírói tevékenységéért járó kitüntetést az MÉE jubileumi, 50. vándorgyűlésén, Kaposváron adták át. Az átadáskor elhangzott laudáció szerint a MÉE nagyra becsüli a díjazott szakírói munkásságát, megköszöni a különböző rendezvények alkalmából a Magyar Numizmatikai Társulatban és a Hóman Bálint Numizmatikai Nyári Egyetemen tartott előadásait, ezért az éremtan és a gyűjtés ismereteinek elmélyítése és népszerűsítése terén szerzett érdemeit a jutaloméremmel ismeri el.

Kálnoki-Gyöngyössy Márton átveszi az Unger Emil-jutalomérmet

Dr. Unger Emil (1926-1999) kutatóorvos, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet tudományos munkatársa volt, "kedvtelésből" foglalkozott numizmatikával. Ezen kedvtelésének köszönhetően született meg az éremgyűjtők számára megkerülhetetlen alapműve, a több kiadást is megért, három kötetes Magyar Éremhatározó. 2001-ben özvegye díjat alapított, amelyet kiemelkedő numizmatikai teljesítmény elismeréseként a MÉE évente két személynek adományoz. A kitüntetéssel jutalomérem és díszoklevél jár. A vert, ezüst jutalomérmet Ács József szobrászművész tervezte, az érmek Szabó Géza ötvös mester műhelyében (Szeged) készülnek.

Kálnoki-Gyöngyössy Márton az ELTE BTK Történelem Segédtudományai Tanszék habilitált docense, fő kutatási területei a középkori régészet és pénztörténet, a numizmatika, a régészeti feltárások jogi szabályozása, a régészeti örökségvédelem és a muzeológia.

Forrás: elte.hu

kedvel
420 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Kitüntetések

Állami kitünetésben részesültek diplomásaink!

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március

Kitüntetések

Akadémiai ifjúsági díjak

egy tag profilképe

Alumni Központ

06 március

Kitüntetések

Rátz Tanár Úr életműdíj 2023

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 január