Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Idén sem marad el, csak átalakul az 5vös5km

Hírek

-

2020.06.16

A járvány miatt az ELTE nagy múltú lágymányosi futóversenye, az 5vös5km hagyományos formában nem valósulhatott meg, ám a szervezők több lehetőséggel is készültek, hogy ha nem is megszokott módon, de teljesíthető legyen az 5 kilométeres kihívás.

Húsz évvel ezelőtt rendezték meg először Horváth Ákos fizikus, az ELTE TTK Atomfizikai Tanszék docensének kezdeményezésére az Eötvös Lorándról elnevezett különleges futóversenyt, amelyet azóta évente kétszer - májusban és szeptemberben – tartanak. A tavaszi futóverseny mindig a május második hetében megrendezett Eötvös-napi ünnepség része. Az Eötvös-nap a Természettudományi Kar ünnepe, ahol kiváló tanulmányi eredménnyel rendelkező hallgatókat, valamint kiváló oktatókat jutalmazza a dékán.

A hagyományokhoz híven 2020. május 5-én délután 5 óra 5 perckor, immár 38. alkalommal rajtolt volna el az 5vös5km futóverseny. A koronavírus-járvánnyal összefüggő korlátozások nem tették lehetővé, hogy idén is megtartsák a népszerű futóversenyt, áma TTK lelkes, sportszerető munkatársai emlékfutás keretében, egyénileg most is teljesítették a távot.Idén egyedülálló módon az ELTE-ről négy futó – Derényi Imre, Derényi Zsuzsanna, Gede Mátyás és Horváth Ákos – gyűlt össze a Lágymányosi Campuson, a mindenkori rajt helyszínén. A sportos kollégák a hagyományok előtt tisztelegve, ugyanakkor a kötelező távolságtartást megtartva egyénileg futották le a szokásos, öt kilométeres távot. Később Székely Mózes, az MEFS főtitkára is csatlakozott a kihíváshoz. A futást szurkolásával a BEAC több atlétája is segítette, többek között Csere Gáspár maratonista, a Rio de Janeiróban rendezett 2016-os olimpiai játékok sportolója.

De azok is csatlakozhattak később virtuálisan a sporteseményhez, akik nem tudtak részt venni az emlékfutáson. Gede Mátyás, az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék munkatársa ugyanis létrehozott egy ingyenes, maprun típusú futóalkalmazást, amelynek segítségével május 20-ig bárki teljesíthette a távot a hagyományos útvonalon.

Az alkalmazás segítségével 2020. május 13-án Zentai László, az ELTE oktatási rektorhelyettese, valamint Albert Gáspár térképész és felesége is teljesítette a távot.

Az 5vös5 futóverseny szervezői már gőzerővel dolgoznak egy közös, virtuális futás megszervezésén is, melyre 2020. június 19. és 24. között kerül majd sor. A kezdeményezés különlegessége, hogy 5 nap 5 óra 5 percen keresztül az világ bármely pontjáról teljesíthető az 5 kilométeres virtuális pálya. A budapesti futók felkészülését segítvén, Gede Mátyással együttműködve meghosszabbították a futóalkalmazás elérhetőségét, így egészen a verseny végéig lehetőséget kínálnak az eredeti útvonal lefutására. Az applikáció leírása itt érhető el.

Természetesen nem csak Lágymányoson futható le a táv, egy GPS-el rendelkező eszközt (okostelefont, okosórát) kell magukkal vinniük a résztvevőknek, melynek eredményét a nevezési űrlappal együtt fel kell tölteni az 5vös5 honlapjára és már izgulhatunk is az eredményekért. A szervezők azokra is gondoltak, akik nem feltétlen mozdulnának ki a szabadba, így a futópadon megtett eredményeket is ugyanúgy elfogadják.

További információ

Forrás: ELTE TTK149 megtekintés Visites

kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Hírek

145 éve született Heim Pál - évfordulósaink

egy tag profilképe

Alumni Központ

30 november

Hírek

COVID-19 hírek az Egyetemről

egy tag profilképe

Alumni Központ

23 november

Hírek

Adventi est

egy tag profilképe

Alumni Központ

23 november