Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Szépíró-díjjal tüntették ki Hetényi Zsuzsát

Kitüntetések

-

2020.11.12

Az ELTE Szláv és Balti Filológiai Intézetének egyetemi tanára vehette át idén a Szépírók Társaságának irodalomkritika kategóriában kiosztott elismerését.

A 2001-ben alapított díj a hazai magyar irodalmi élet egyik rangos elismerése, amelyet a Szépírók Társasága tagjaiból alakult szakmai zsűri, idén Babiczky Tibor, Garaczi László és Tóth Krisztina ítél oda évenként az előző év legkiemelkedőbb szépirodalmi, illetve irodalomkritikai tevékenységéért. A hagyományos díjátadó ünnepség idén elmaradt, a díjakat az Írók Boltja előtt a Szépírók Társaságának elnöksége és a kuratórium tagjai adták át.

Az idei díjazottak: Szendi Nóra, Cserna-Szabó András, Hetényi Zsuzsa, Rácz Péter

2019-ben a Junior Szépíró-díjjal bővült az elismerések köre, 2020-ban pedig először a Kéri Piroska-díjat is kiosztották, amellyel a Szépírók Társaságának alelnökére emlékeznek. Szépirodalom kategóriában idén Cserna-Szabó András író, újságíró vehette át az elismerést, a Junior Szépíró-díjat Szendi Nóra kapta, a Kéri Piroska-díjat Rácz Péternek ítélte a kuratórium.

Hetényi Zsuzsa (BTK '77) laudációjában Spiró György a közös emlékek felelevenítése mellett az irodalomtörténész orosz irodalom és filozófia iránti szenvedélyét, kiemelkedő műfordítói, szerkesztői tevékenységét, szellemességét és műveltségét hangsúlyozta. 

Hetényi Zsuzsa Széchenyi István-ösztöndíjas és Füst Milán-díjas irodalomtörténész, műfordító, az ELTE Szláv és Balti Filológiai Intézetének egyetemi tanára. A Magyar Műfordítók Egyesületének alelnöke, 1997 óta vezet egy doktori programot és az ELTE-n működő többnyelvű Műfordító Műhelyt. Pályafutása során nyolc nyelven közel félezer publikációt adott ki, melyek közül Iszaak Babelről és Vladimir Nabokovról írott monográfiája, az orosz-zsidó irodalom története, az XX. századi orosz irodalom története, valamint az irodalomelemzésről és a XX. századi orosz prózáról írott könyve emelhető ki. Kutatási területei az irodalomtörténet, a modern filológia és recepciótörténet, az orosz emigráció, a XX–XXI. századi orosz próza, valamint a kettős identitású, kétnyelvű és orosz emigráns prózaírók.

A díjátadóhoz készült kiadvány innen érhető el.

Forrás: elte.hu
Képek forrása: Sziágyi Lenke / Szépírók Társasága

kedvel
372 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Kitüntetések

Állami kitünetésben részesültek diplomásaink!

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március

Kitüntetések

Akadémiai ifjúsági díjak

egy tag profilképe

Alumni Központ

06 március

Kitüntetések

Rátz Tanár Úr életműdíj 2023

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 január