Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Száz éve született Jobbágy Károly, József Attila-díjas költő

Évfordulósok

-

2021.05.31

"Most már megvalósíthatta álmait": az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar–orosz szakán végzett a kétszeres József Attila-díjas költő. Ezzel a cikkel évfordulós alumnusunk előtt tisztelgünk.

Száz évvel ezelőtt, 1921. május 27-én született Jobbágy Károly, egyetemünk egykori hallgatója. Balassagyarmaton nevelkedett, nehéz anyagi körülmények között, édesanyját korán elveszítette. Családneve eredetileg Jancsovits volt, később vette fel a Jobbágy nevet. Édesapja újranősülését követően Budapesten, majd Abbáziában (Horvátország) élt, első versei még fiatal gimnazistaként, az 1940-es évek végén jelentek meg a Népszavában, illetve a Kelet és a Híd című folyóiratokban. Katonaként részt vett a második világháborúban, melynek során 1945-ben szovjet hadifogságba került, ám itt sem hagyott fel a versírással. A szibériai fogságból hazatérve végezte el az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar-orosz szakát, ezután műfordítóként tevékenykedett, valamint a Budapesti Műszaki Egyetemen dolgozott.

1954-ben kapta meg első József Attila-díját. A gyerekkori emlékek és a katonaként szerzett tapasztalatok mellett költészetére nagy hatást gyakorolt az 1956-os forradalom is, melynek leverését követően megfigyelés alatt állt. Élete hátralévő részében tanárként dolgozott Budapesten, a Könyves Kálmán Gimnáziumban, majd az Eötvös József Gimnáziumban. Ez utóbbiban 1967-től könyvtárosi feladatokat is ellátott.

Nyugdíjba vonulása után lehetősége nyílt ellátogatni Amerikába, ott gyűjtött tapasztalatait Amerika poétaszárnyon című kötetében foglalta össze. Ezen kötetének bevételéből irodalmi alapítványt hozott létre, mely ma is évente díjazza a fiatal tehetségek legsikerültebb pályaműveit. Az egyszerű nyelven megszólaló, népi írókon nevelkedett költőnek élete során mindösszesen 12 kötete jelent meg, Balassagyarmat 1981-ben díszpolgári címmel tüntette ki. 1998-ban hunyt el súlyos betegség következtében.

Emlékét hirdeti a szülőházára és fővárosi lakhelyére kihelyezett emléktáblán túl az Eötvös József Gimnáziumban állított emlékmű is. Idén május 27-én születésének jubileuma alkalmából nyughelyénél rendezték meg a Jobbágy Károly-emléknapot.


Forrás: nool.hufolyoiratok.oh.gov.hu

A kép forrása: hu.wikipedia.org

kedvel
581 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Évfordulósok

Évfordulósaink 2023 Q4 - Babits Mihály, Neumann János

egy tag profilképe

Alumni Központ

06 december

Évfordulósok

Évfordulósaink 2023 Q3 - Szent-Györgyi, Pray, Lenhossék

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 október

1

Évfordulósok

Eötvös Loránd 175.

egy tag profilképe

Alumni Központ

25 július