Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Sok ELTE Diplomás vehetett át állami kitüntetést Szent István napja alkalmából

Beszámolók

-

2019.08.21

A kitüntetettek a természetet, az élővilágot, az embert, a gondolatokat, a művészeteket tanulmányozták, és új utakat, megközelítéseket találtak a gondolatok birodalmában, a tudományokban, valamint a kultúrában – jelentette ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, aki az államalapítás ünnepe alkalmából kitüntetéseket adott át a Pesti Vigadóban. 

Rétvári Bence a Magyar Bronz Érdemkereszt, a Magyar Ezüst Érdemkereszt és a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatainak kitüntetéseit, valamint a Bánffy Miklós-, a Bessenyei György-, a Csokonai Vitéz Mihály-, a Gérecz Attila-, a Martin György-, a Móra Ferenc-, a Szinnyei József- és a Pauler Gyula-díjakat adta át Áder János köztársasági elnök megbízásából. 

A Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal kitüntetést kapott Stumpf István alkotmánybíró.

Stumpf István alumnusunk (Fotó: Mónus Márton / MTI)

A Magyar Érdemrend középkeresztjével díjazták Prokopp Mária művészettörténészt, aki 1957–1962 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar művészettörténet–történelem szakán végezte tanulmányait. 1962-ben diplomát szerzett.  

Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át:

Aczél Petra Katalin az Eötvös Lorán Egyetem Bölcsészettudományi Karán végzett (magyar nyelv és irodalom MA), PhD fokozatát és habilitációját is itt, a Nyelvtudományok területén szerezte. 

Balázs Józsefné Fodor Katalin, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézete Magyar Nyelvtörténeti, Szociolingvisztikai, Dia­lektológiai Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense.

Gazda István tudománytörténész az ELTE Természettudományi Karán és Bölcsészettudományi Karán végezte 1967–1973 között.

Kántor Zoltán szociológus, politológus, a Bethlen Gábor Zrt. Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója. 2000-ben az ELTE Szociológia szakán MA fokozatot szerzett. Phd-jét az ELTE ÁJTK Politikatudományi szakán írja. 

Némethné Kollár Katalin Eötvös József-díjas pszichológus, tanszékvezető egyetemi docens.

Perlusz Andrea, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának tudományos és stratégiai ügyekért felelős dékánhelyettese, az ELTE Alumni Tanács tagja.

Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

Csuka Orsolya Batthyány-Strattmann László-díjas genetikus, az Országos Onkológiai Intézet stratégiai igazgatója, aki 1967-ben végzett Egyetemünkön genetikus, kutató biológus és biológiai kémiai tanári szakon.

Fialowski Alice matematikus, egyetemi tanár 1974-ben végzett a TTK-n. 

Frivaldszky János, 1987-1994 között végzett olasz szakon, majd 1992-1997 között politológia szakon. 

Karácsony András jogász, az Állam- és Jogtudományi Kar egyetemi tanára.

Kovács András Bálint, a Magyar Tudományos Akadémia doktora,  1978-1983 között az ELTE BTK magyar-francia-esztétika szakán tanult. 1983 óta az ELTE BTK esztétika tanszékén oktató, egyetemi docens.  

Poprády Géza, az Országos Széchényi Könyvtár nyugalmazott főigazgatója felsőfokú tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar–könyvtár szakán végezte 1958 és 1963 között.

Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át: 

Erdei Anna Széchenyi-díjas immunológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, egyetemi tanár, aki 1974-ben szerzett középiskolai tanári diplomát kémia-biológia szakon. Diplomájának megszerzése után az ELTE immunológia tanszékének munkatársa lett.  

Kenyeres Zoltán Széchenyi-díjas és József Attila-díjas irodalomtörténész, az irodalomtudomány doktora, professor emeritus. 1962-ben szerzett diplomát magyar–angol szakon.

forrás: MagyarNemzet




kedvel
1211 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

ELTE Sikerek: Erdei Anna

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 április

Beszámolók

Szakmai délután és alumni találkozó a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszéken

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

16 április

Beszámolók

A KÉZFUNKCIÓ VÁLTOZÁSA ÉS JELLEMZŐI STROKE UTÁN - BESZÁMOLÓ

MB

Magdolna Bebtó

10 április