Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Semmelweis Ignác és a kézmosás

Általános Tudnivalók

-

2020.03.31

-

2

 „Recognizing Ignaz Semmelweis and handwashing" olvasható a Google nyitólapján 2020. március 20-án. Az alábbi cikkel mi is tiszteletbeli alumnusunk emlékének, és a felfedezésének hódolunk. 

Semmelweis Ignác, másik nevén az „anyák megmentője" 1818. július 1-jén született a budai Apród utca 1-3. szám alatt. Családjában a 10 gyermek közül, ő volt az 5. 

Gimnáziumi tanulmányait Székesfehérváron és Budán végezte, egyetemi tanulmányait pedig Bécsben, jogi fakultánson kezdte, de még abban a tanévben átiratkozott az orvosi karra. A második és harmadik tanévet a pesti egyetemen (az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogelődje) folytatta, utolsó egyetemi éveit pedig szintén Bécsben végezte, ahol 1844-ben le is diplomázott. Ugyanebben az évben szülészmesteri, egy évvel később pedig sebész oklevelet vehetett át. Dolgozott tanársegédként a bécsi kórházban, valamint a Tübingeni Egyetemen tanszékvezetőként is. 

Ismert felfedezése, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok és orvostan hallgatók okozzák, akik egy boncolás után fertőtlenítés nélkül vizsgálják a várandós anyukákat. Miután kötelezte az orvosokat és hallgatókat, hogy fertőtlenítsék kezeiket, ennek köszönhetően 1% alá csökkent a gyermekágyi elhalálozások aránya.

1849. március 20-án lejárt a tanársegédi megbízatása, így visszatért Magyarországra. 1851-től tiszteletbeli osztályvezető főorvosként irányította a pesti Szent Rókus Kórház szülészeti osztályát. 1855-ben a pesti egyetemen kinevezték az elméleti- és gyakorlati szülészet tanárává. 

1865-ös halála idején a teljes orvostársadalom ellene volt, ugyanis nem akarták elismerni, hogy a betegséget ők okozzák, éppen ezért halálának körülményeit homály fedi. Pontosan a halála évében, Louise Pasteur felfedezte a mikroorganizmusokat, amelyek létezése később bizonyítani tudta, hogy Semmelweisnek igaza volt. 

Tanuljunk mi is Semmelweis felfedezéséből, és alaposan mossunk kezet!

1 kedvel
1775 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések2

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Általános Tudnivalók

Diplomaosztók 2024. tél

egy tag profilképe

Alumni Központ

22 január

Általános Tudnivalók

Diplomaosztók 2023 nyár

egy tag profilképe

Alumni Központ

30 május

Általános Tudnivalók

Diplomaosztók 2023. tél

egy tag profilképe

Alumni Központ

23 február