Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Semmelweis Ignác és a kézmosás

Általános Tudnivalók

-

2020.03.31

-

2

 „Recognizing Ignaz Semmelweis and handwashing" olvasható a Google nyitólapján 2020. március 20-án. Az alábbi cikkel mi is tiszteletbeli alumnusunk emlékének, és a felfedezésének hódolunk. 

Semmelweis Ignác, másik nevén az „anyák megmentője" 1818. július 1-jén született a budai Apród utca 1-3. szám alatt. Családjában a 10 gyermek közül, ő volt az 5. 

Gimnáziumi tanulmányait Székesfehérváron és Budán végezte, egyetemi tanulmányait pedig Bécsben, jogi fakultánson kezdte, de még abban a tanévben átiratkozott az orvosi karra. A második és harmadik tanévet a pesti egyetemen (az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogelődje) folytatta, utolsó egyetemi éveit pedig szintén Bécsben végezte, ahol 1844-ben le is diplomázott. Ugyanebben az évben szülészmesteri, egy évvel később pedig sebész oklevelet vehetett át. Dolgozott tanársegédként a bécsi kórházban, valamint a Tübingeni Egyetemen tanszékvezetőként is. 

Ismert felfedezése, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok és orvostan hallgatók okozzák, akik egy boncolás után fertőtlenítés nélkül vizsgálják a várandós anyukákat. Miután kötelezte az orvosokat és hallgatókat, hogy fertőtlenítsék kezeiket, ennek köszönhetően 1% alá csökkent a gyermekágyi elhalálozások aránya.

1849. március 20-án lejárt a tanársegédi megbízatása, így visszatért Magyarországra. 1851-től tiszteletbeli osztályvezető főorvosként irányította a pesti Szent Rókus Kórház szülészeti osztályát. 1855-ben a pesti egyetemen kinevezték az elméleti- és gyakorlati szülészet tanárává. 

1865-ös halála idején a teljes orvostársadalom ellene volt, ugyanis nem akarták elismerni, hogy a betegséget ők okozzák, éppen ezért halálának körülményeit homály fedi. Pontosan a halála évében, Louise Pasteur felfedezte a mikroorganizmusokat, amelyek létezése később bizonyítani tudta, hogy Semmelweisnek igaza volt. 

Tanuljunk mi is Semmelweis felfedezéséből, és alaposan mossunk kezet!

421 megtekintés Visites

2 kedvel

Megjegyzések2

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Általános Tudnivalók

ELTE Sikerek felfüggesztése

egy tag profilképe

Alumni Központ

13 október

Általános Tudnivalók

Csatlakozzon érdeklődési körének megfelelő csoportokba!

egy tag profilképe

Alumni Központ

05 október

Általános Tudnivalók

Csatlakozzon Tagozati csoportokhoz!

egy tag profilképe

Alumni Központ

30 július