Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Reményekkel kecsegtet a magyar koronavírus-gyógyszer

Hírek

-

2020.09.02

Az Egyetemünk által vezetett konzorcium hatóanyaga nemcsak a tünetek kezelésére, hanem a betegség megelőzésére is alkalmas lehet. Kacskovics Imre konzorciumvezető, az ELTE TTK dékánja szerint a vizsgálatok azt mutatják, hogy a szer gátolja a sejtek koronavírus-fertőzését.


Kacskovics Imre elmondta, hogy a magyar kutatók által fejlesztett fehérje hatóanyagot tartalmazó gyógyszer a fertőzés megakadályozását hívatott szolgálni, hiszen a vírus tüskefehérjeihez kapcsolódva elviekben megakadályozza, hogy az emberi sejteket fertőzzön. Ha a szer sikeres lesz, akkor a fertőzötteken túl azokat is lehet védelem alá helyezni, akik még nem találkoztak a vírussal, de nagy az esélye, hogy elkapják (pl. egészségügyi dolgozók).

A konzorciumvezető arra is kitért, hogy a fejlesztések nagyon jó ütemben haladnak. Ennek során sikerült igazolnia Jakab Ferenc professzornak és csapatának Pécsen, hogy az általuk vizsgált több száz molekula, illetve hatóanyag közül ez a szer gátolja a leghatékonyabban a koronavírus fertőzését. Illetőleg elkezdődtek az állatmodellekben a vizsgálatok, a kísérletek pedig igazolni látszanak azon várakozásokat, hogy a hatóanyag jó hosszú ideig a szervezetben marad.

Ha minden jól megy, és az eddigi erőltetett ütemmel lesznek képesek folytatni a fejlesztést, illetőleg megkapnak minden beígért támogatást, talán 2021 végével lezárulhatnak az állatkísérletes vizsgálatok, és 2022 elejétől pedig kezdetét vehetik a klinikai vizsgálatoknak.

Forrás: infostart.hu

kedvel
810 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Hírek

KÖNYVBEMUTATÓNKON VETT RÉSZT ÖRÖKBEFOGADÓNK

egy tag profilképe

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

27 március

Hírek

CHAIRMAN OF THE PARLIAMENT OF MONGOLIA VISITS ELTE

AI

Alumni International

26 március

Hírek

PUBLIC LECTURES BY CHRISTOPHE PROCHASSON

AI

Alumni International

21 március