Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Reményekkel kecsegtet a magyar koronavírus-gyógyszer

Hírek

-

2020.09.02

Az Egyetemünk által vezetett konzorcium hatóanyaga nemcsak a tünetek kezelésére, hanem a betegség megelőzésére is alkalmas lehet. Kacskovics Imre konzorciumvezető, az ELTE TTK dékánja szerint a vizsgálatok azt mutatják, hogy a szer gátolja a sejtek koronavírus-fertőzését.


Kacskovics Imre elmondta, hogy a magyar kutatók által fejlesztett fehérje hatóanyagot tartalmazó gyógyszer a fertőzés megakadályozását hívatott szolgálni, hiszen a vírus tüskefehérjeihez kapcsolódva elviekben megakadályozza, hogy az emberi sejteket fertőzzön. Ha a szer sikeres lesz, akkor a fertőzötteken túl azokat is lehet védelem alá helyezni, akik még nem találkoztak a vírussal, de nagy az esélye, hogy elkapják (pl. egészségügyi dolgozók).

A konzorciumvezető arra is kitért, hogy a fejlesztések nagyon jó ütemben haladnak. Ennek során sikerült igazolnia Jakab Ferenc professzornak és csapatának Pécsen, hogy az általuk vizsgált több száz molekula, illetve hatóanyag közül ez a szer gátolja a leghatékonyabban a koronavírus fertőzését. Illetőleg elkezdődtek az állatmodellekben a vizsgálatok, a kísérletek pedig igazolni látszanak azon várakozásokat, hogy a hatóanyag jó hosszú ideig a szervezetben marad.

Ha minden jól megy, és az eddigi erőltetett ütemmel lesznek képesek folytatni a fejlesztést, illetőleg megkapnak minden beígért támogatást, talán 2021 végével lezárulhatnak az állatkísérletes vizsgálatok, és 2022 elejétől pedig kezdetét vehetik a klinikai vizsgálatoknak.

Forrás: infostart.hu

582 megtekintés Visites

kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Hírek

145 éve született Heim Pál - évfordulósaink

egy tag profilképe

Alumni Központ

30 november

Hírek

COVID-19 hírek az Egyetemről

egy tag profilképe

Alumni Központ

23 november

Hírek

Adventi est

egy tag profilképe

Alumni Központ

23 november