Back to news
Next article
Previous article

QS Europe: az ELTE Magyarország legjobb egyeteme

News

-

09.26.2023

Sorry, this content is not available in English
Az ELTE a Quacquarelli Symonds (QS) idén debütáló európai rangsorában a 208. helyet szerezte meg, ezzel a legjobb egyetem lett Magyarországon. Egyetemünk már a 2023 augusztusában publikált ARWU-rangsorban is az élen végzett a hazai mezőnyben, a felsőoktatás két, mérvadónak számító rangsora szerint is a legjobb egyetem Magyarországon.

A Quacquarelli Symonds (QS) most először tette közzé európai egyetemi rangsorát, amelyben a régió 42 helyszínén összesen 690 intézményt vizsgáltak. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az összesített rangsorban a 208. helyet szerezte meg, ezzel az eredménnyel pedig a legjobb felsőoktatási intézménynek számít Magyarországon. Hazánkból egyébként összesen 15 egyetem került be a rangsorba, az ELTE után sorrendben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (238.), a Szegedi Tudományegyetem (242.), a Debreceni Egyetem (258.) és a Pécsi Tudományegyetem (325.) következik.

A QS európai rangsora a szervezet más listáihoz képest módosított módszertan alapján áll össze, különös hangsúlyt helyez a nemzetköziesítésre, a mobilitásra, mivel azokat fontos európai értéknek tekinti, így bevezet egy új, a nemzetközi hallgatók sokszínűségére vonatkozó mérőszámot (International Student Diversity) is. A módszertanról ezen az oldalon olvashat bővebben angol nyelven.

Az először kiadott európai rangsorban elért első helyezés alig egy hónappal követi az ELTE előző ranking-sikerét: augusztus közepén vált nyilvánossá az idei ARWU, közismertebb nevén a sanghaji rangsor, amelyben az Eötvös Loránd Tudományegyetem egy kategóriát javítva tavalyi eredményén az 501-600. helyre került, szintén a legjobb helyezést elérő felsőoktatási intézményként Magyarországon. Hazákból egyébként még három intézmény került be a világ legjobbjai közé, a Semmelweis Egyetem a 601-700-as, a Szegedi Tudományegyetem a 701-800-as, míg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 901-1000-es csoportba jutott.

A QS új európai rangsorának élén egyébként a papírforma szerint a brit egyetemek vannak többségben, az első tízből hét pozíciót elfoglalva. Az első helyet Oxford, a másodikat az ETH Zurich, a harmadikat Cambridge szerezte meg. Kelet-Európából a prágai Károly Egyetem és a Varsói Egyetem érte el a legjobb eredményt, előbbi a 86., utóbbi a 92. helyen szerepel. A QS közleménye méltatja a német egyetemek kutatási teljesítényét, a hollandok akadémiai és nemzetközi elismertségét. A részletes eredmények országok szerinti bontásban böngészhetők a QS honlapján.

Az ELTE hazai és nemzetközi rangsorokban elért eredményeiről ebben az összefoglalóban olvashat bővebben.

Forrás: elte.hu

Like
276 Views Visits
Share it on

comments0

To read and add comments please sign in!

Suggested Articles

News

Domestic cats area serious threat to wildcats

AI

Alumni International

May 17

News

Alapításának 389. évfordulóját ünnepelte az Egyetem

profile photo of a member

Alumni Központ

May 16

News

Betegségek korai felismerésén dolgozik Krausz Ferenc

profile photo of a member

Alumni Központ

May 15