Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Pléh Csaba akadémikus alumnusunk munkássága előtt tisztelgő kötet jelent meg

Hírek

-

2022.01.17

Pléh Csaba (BTK '69, '73) akadémikus pszichológus munkássága előtt tisztelgő tanulmánykötetet jelentetett meg a Springer-Nature kiadó. Az alumnusunk 75. születésnapjára készült könyv a a Life in Cognition címet viseli.

Az elsősorban kognitív pszichológiai írásokat tartalmazó tanulmánykötet szerzőinek nagy része Pléh Csaba mentoráltjának vallja magát, a többi írást pedig kutatótársai jegyzik. A kötet eredetileg 2020-ra tervezett megjelentetése a járvány miatt került halasztásra. Gervain Judit, Csibra Gergely és Kovács Kristóf, a kötet szerkesztői nem fedték fel annak tartalmát a professzor előtt, így ő is csak az utolsó pillanatban ismerhette meg azt. A Life in Cognition kötetben megjelent tanulmányok legnagyobb része nyelvészettel és pszicholingvisztikával foglalkozik, de a kognitív pszichológia történetéről és filozofikus megközelítéséről, valamint a klasszikus pszichológiáról szóló írások is megtalálhatóak benne. 

Pléh Csaba a következőképpen értékelte a tiszteletére megjelent kötetet: „Az én személyemen messze túlmutató, izgalmas panorámát kaphatunk a kötetből arról, hogy a harminc-negyven évvel ezelőtt pályakezdő pszichológusnemzedék hogyan formálta át az emberről alkotott elképzelésünket a kognitív szemlélet fényében – mondta Pléh Csaba, az MTA rendes tagja, a BME és a CEU Kognitív Tudományi Tanszékének professzora az mta.hu-nak. – E paradigmaváltás lényege az volt, hogy az embert a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveitől kezdve mi, pszichológusok úgy kezdtük elképzelni, mint egy nagyon bonyolult paraméterekkel dolgozó, információfeldolgozó lényt. Ekkortól kezdtük feltenni a modern pszichológia máig meghatározó kérdéseit. Ilyen például, hogy hogyan kapcsolódik a nyelvi rendszer az ember fejéhez. Vagy hogy honnan származik és hogyan bontakozik ki a logikai érvelés képessége, ami a mindennapi cselekedeteinket irányítja.” 


Pléh Csaba 2020-ban tartott előadást az ELTE Sikerek keretében. Itt visszanézheti!

Forrás és felhasznált kép: mta.hu

kedvel
347 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Hírek

Domestic cats area serious threat to wildcats

AI

Alumni International

17 május

Hírek

Alapításának 389. évfordulóját ünnepelte az Egyetem

egy tag profilképe

Alumni Központ

16 május

Hírek

Betegségek korai felismerésén dolgozik Krausz Ferenc

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május