Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Párok az ELTE-n - interjú Ortutay Csabával

Párok az ELTE-n interjú

-

2020.06.05

Párok az ELTE-n" interjúkban olyan ELTE-s diplomások válaszolnak az ELTE Alumni Központ kérdéseire, akik az Alma Materünkben találták meg párjukat. Az interjúra ezen a kérdőíven keresztül lehet jelentkezni. Az írásbeli interjú kérdéseire ez alkalommal Ortutay Csaba (TTK '99) válaszolt. Ő és párja 21 éve kötötték össze életüket. 

Ön, illetve párja melyik karon (karokon)/szakon (szakokon) szerzett oklevelet? 

TTK biológus szak 1999-es diploma, mind a ketten. Zsuzsanna molekuláris biológus, immunológus specializációval, én genetika specializációval. Ezen kívül én 2003-ban a PhD-t is itt szereztem (Zsuzsi néhány évvel később a SOTE-n). Hogyan ismerkedett meg párjával? Hol és mikor ismerkedtek meg? Még első félévben a kiskörúton az atomfizika előadás végén Váczi András barátom felírta a táblára, hogy a hétvégén kirándulás lesz a Börzsönybe, aki akar jöjjön. Én is meg Zsuzsi is szerettünk kirándulni, úgyhogy elmentünk, és ebből az első alkalomból egy jó kis társaság alakult, akikkel az öt év alatt majd minden hónapban voltunk túrázni, a nyarakon pedig vándortáborozni. Ebből az első kirándulásból nagy barátságok, házasságok születtek, ott ismerkedtünk meg mi is Zsuzsival. 

Kapcsolatuk alakulásában van szerepe az Egyetemnek? 

Miután évfolyamtársak voltunk, nehéz a megismerkedésünket az egyetemi évektől, az ELTE-től elválasztani. A második évtől együtt készültünk a ZHkra, vizsgákra, TDK konferenciákra. Az utolsó évben már mint jegyesek csináltuk az egyetemi munkákat, és az esküvőnket az utolsó záróvizsgánk utáni szombatra időzítettük. Sőt, a polgári esküvőnk (ami a számunkra hivatalos egyházi előtt volt pár héttel) egyenesen a kiskörúti genetika laborból mentünk, ahol én szakdolgoztam. Egy csomó máig előkerülő élményünk van ezekből az évekből, például amikor az állatrendszertani fajfelismerésekre készültünk, hosszú órákat töltöttünk együtt a puskin utcai állattárban. Vagy amikor a hírhedt állattan szigorlat előtt együtt izgultunk, az a folyosórészlet néha ma is megjelenik álmaimban. Már második évtől mind a ketten TDK kutatásban aktívkodtunk. Én már akkor a Genetikai Tanszéken, Zsuzsanna pedig a Peptidkémiai Kutatócsoportban a KTCS-n. Mind a ketten négy évig különböző témákban dolgoztunk ezekben a csoportokban, és ezzel négy egyetemi, és két országos TDK konferencián is részt vettünk. Én Zsuzsi miatt bejáratos voltam a peptidkémia csoportgyűléseire is, amin az ottani vezetők, Hudecz Ferenc és Mező Gábor, gondolom jól szórakoztak, de azért sok érdekeset tanultam például a szilárd fázisú peptidszintézisről, meg úgy általában a kutatásról. Szekerke Mária tanárnő valamiért különösen a szívén viselt minket, pedig tőle még a professzorok is reszkettek a Szerves Kémia Tanszéken. (A diplomázás után még az esküvőnkre is eljött.) Elmondaná egyik kedves emléküket, kedves történetüket, amely az Egyetemhez is kapcsolható? 

Egyik nagy élményünk a Növényélettan Tanszék szervezésében az egyik őszi gombász tábor volt az Őrségben. Zsuzsi a családjával korábban is járt gombászni, nekem viszont új volt a dolog, előtte tanultuk felismerni a különféle ehető és nem ehető gombafajokat Jakucs Erzsébet speciális kollégiumán. A tábor volt a kurzus csúcs eseménye, egy csomó ikonikus figura ott volt biológus körökből. Nappal szedtük a gombákat, este válogattuk a bográcsozáshoz, nagy halmokban álltak a mindenféle gombák. A hozzáértők jártak körbe, figyeltek, nehogy valami rossz kerüljön a bográcsba. Egyszer csak Jakucs tanárnő megállt az asztalunknál, kihúzott egy általunk lila pereszkének meghatározott példányt a halomból, és rákérdezett “ilyet már sokat raktak a bográcsba? Lila pókhálósgomba. Na nem baj, nagy hígításban elmegy”. Szerencsére úgy is lett. No ez a mondás időnként előkerül a konyhánkban is. 

Mit gondol, van valami köze az Egyetemnek abban, hogy ma is sikeres párkapcsolatban él? Van-e ill. vannak-e gyermekeik? 

Négy gyermekünk van, két fiú, két lány. A fiúk még Magyarországon születtek, a lányok már itt Finnországban, ahol 2004 óta élünk. 

Ajánlaná gyermekének az ELTE-t?

Legnagyobb fiunk már egyetemista, ő számítástechnikával kapcsolatos szakon tanul itt Finnországban, a Turkui Egyetemen. A többi három még pályaválasztás előtt áll, de nem valószínű, hogy Magyarországon szeretnének egyetemre menni, annak ellenére, hogy nekünk sok jó élményünk kötődik az ELTE-hez. Előfordult-e már, hogy párjával visszalátogattak az Egyetemre? Illetve ha még nem, tervezik-e? Melyik épületekhez kötődnek? 

Legjobban a kiskörúti volt TTKs épületekhez kötődünk, a Gólyavárhoz, az állatélettan-biokémia-genetika tanszékekhez, illetve az anatómia és állatrendszertan tanszékekhez a Puskin utcában. Zsuzsi révén pedig a KTCS-hez a Lágymányoson. 

Látogattak-e már együtt, vagy külön Alumni rendezvényt? Ha igen, az kari/szakmai vagy összegyetemi volt-e? 

Én néhány éve találtam rá az interneten az ELTE alumni oldalaira, és így lettünk tagok, de rendezvényen még nem jártunk. 

Önnek jár-e az ELTE Alumni Hírek? 

Igen, jár mind a kettőnknek. 

Gondoltak-e arra, hogy az egyik évfordulójukon az Egyetemen is készítenének magukról fényképeket? 

Ez még nem jutott eszünkbe.

kedvel
609 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Párok az ELTE-n interjú

Párok az ELTE-n - interjú Szauer-Szelestei Hanna

egy tag profilképe

Alumni Központ

05 december

Párok az ELTE-n interjú

Párok az ELTE-n - interjú Rajszki-Takács Dorinával

egy tag profilképe

Alumni Központ

13 november

Párok az ELTE-n interjú

Párok az ELTE-n - interjú Szalay Sándorral

egy tag profilképe

Alumni Központ

27 január