Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Nemzetközi Alumni sikerek filmeken

Sikerek

-

2016.08.15

Egyetemünk alumnusai az általuk elért nmzetközileg elismert sikereikről vallanak interjúkban, előadásokban. Olyan sikeres emberek mutatkoznak be a legkülönbözőbb területekről, akik mind az ELTE-re jártak. 

Béres József (interjú)
Béres József a hungarikumként számon tartott Béres cseppet és számtalan más gyógyító készítményt előállító Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke. Az 1989-es alapításkor még alig 10 fős vállalkozás mára 500 főt foglalkoztató vállalatcsoporttá nőtte ki magát, miközben több, mint 20 éve segíti a rászorulókat, támogatja az oktatást és a kultúrát.

Birtalan Ágnes (interjú)
Birtalan Ágnes egyetemi tanár, az ELTE BTK Mongol- és Belső-ázsiai Tanszékének, Mongolisztikai Kutatóközpontjának és Mongolisztikai Doktori Programjának vezetője. Mongólia kulturális nagykövete, kutatásaiban belső-ázsiai, elsősorban mongol filológiai, mongolisztikai, a mongol népek nyelveivel, folklórjával és vallásaival kapcsolatos témákat vizsgál.

Bojár Gábor (interjú)
Bojár Gábor is az ELTE-re járt, mielőtt a Graphisoft elnöke lett. A Graphisoft az első hazai IT-cég, amely vezető pozíciót ért el a világpiacon, vezetője pedig közvetlenül Steve Jobstól tanulta el, hogy kell erős csapatot és sikeres vállalkozást építeni. Bojár Gábor 2010-ben megalapította az Aquincum Institute of Technology-t, hogy útjára indítsa a jövő informatikus nemzedékét.

Frei Zsolt (interjú)
Frei Zsolt Széchenyi-díjas asztrofizikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán (ELTE TTK) az Atomfizikai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára. 2017-től az MTA-ELTE "Extragalaktikus asztrofizika" kutatócsoport vezetője. Az "Eötvös Gravity Research Group" (EGRG) vezetőjeként 2007-ben csatlakozott a LIGO gravitációshullám-detektor tudományos programjához. 2015. szeptemberében sikerült gravitációs hullámokat észlelni, ezzel a felfedezéssel új fejezet nyílik a fizika történetében, melyben Frei Zsolt csoportja is nagy szerepet játszik.

Imagine Cup döntősei (interjú)
Két fiatal tehetség, Kapos Ádám és Kiss Dávid, a Microsoft Imagine Cup 2012-n díjazott Rum Run nevű játék alkotói az ELTE Informatikai Karára jártak.

Kőolajkutató csapat (interjú)
A világ legnagyobb szénhidrogén-földtani szervezete, az AAPG (American Association of Petroleum Geologists) 2017. április 1-én Houstonban rendezte meg az egyetemi hallgatók kőolajkutató versenyének világdöntőjét. Az IBA (Imperial Barrel Awards) történetében most először jutott el idáig az ELTE mesterszakos geológus és geofizikus hallgatókból álló csapata, és hatalmas sikert aratva a második helyen végzett.

Kubinyi Enikő (interjú)
Kubinyi Enikő az ELTE Etológia tanszékének tudományos főmunkatársa. 2016. június 1-től az ERC Starting Grant támogatásával csoportja kutyák kognitív öregedését kutatja. A korábbi években szociális tanulással, szociális kognícióval, etorobotikával, személyiségkutatással, kutyák és farkasok viselkedésének összevetésével és viselkedésgenetikával foglalkozott.

Maximiliano Henriquez Daza 
1974-ben a Meteorológiai Világszervezet által elnyert ösztöndíjnak köszönhetően Maximiliano Henriquez, kolumbiai diák, meteorológiát tanult az ELTE TTK-n, és 1980-ban diplomát szerzett. Kolumbiába visszatérve a kolumbiai televízió első "Meteo műsor" vezetője lett (időjárási műsorvezető a tv-ben), a leghíresebbé válva több mint 30 évig. Az Országos Meteorológiai Intézetnél (IDEAM) az ország meteorológiáját is irányította. Mára már nyugdíjba vonult, és Franciaországban él. 

Nagy Tímea (ELTE Sikerek előadás)
Nagy Tímea, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Karon végzett logopédusként.

Szemerédi Endre (interjú)
Szemerédi Endre, a MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutató Intézet tudósa, a Rutgers Egyetem Abel-díjas matematikusa eredetileg matematika-fizika szakos tanárnak készült, de mesterei hatására megváltoztatta a döntését. Nevéhez fűződik többek között a regularitási lemma megalkotása és az Erdős-Turán probléma megoldása. Amerikában is élt és tanított, széles körben ért el nemzetközi sikereket.

Az ELTE Youtube csatornáján elérhető videók közül alumnusaink nemzetközi környezetben elért sikereinek válogatása került kiemelésre.

Az összeállítást folyamatosan bővítjük. Örömmel fogadjuk az észrevételeket az almamater@alumni.elte.hu e-mail címen.

ELTE Alumni

kedvel
664 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Sikerek

Hazai Alumni Sikerek filmeken

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 március

Sikerek

INTERNATIONAL ALUMNI SUCCESS IN FILMS

egy tag profilképe

Alumni Központ

14 augusztus

2

1

Alumni Ösztöndíjas

Horváth Katrin beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 április