Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Nemzetek estjei: Németország

Beszámolók

-

2020.01.20

2020. január 17-én rendezte meg az ELTE Alumni Központ a Nemzetek estjei előadás-sorozat német tematikájú alkalmát. A teltházas rendezvényen részt vett Katja Dorrmann Német Nagykövetség kultúrreferense, valamint a védnökök képviseletében Dr. Takó Ferenc Nemzetközi Stratégiai Iroda vezetője és Konkoly-Tege György fotós, újságíró.


Az eseményt Dr. Rada Roberta, a Germanisztikai Intézet vezetője nyitotta meg köszöntőjével, melyben kiemelte, hogy az est szervezése során fontosnak tartotta a sztereotípiák elkerülését. A tematika felépítése során inkább azt tartotta fontosnak, hogy több irányból is bemutatásra kerüljön a német kultúra – így alakult ki tehát a vállalati kultúra, a német sajtó, irodalom és hagyományőrzés gondolata. Beszédében röviden összefoglalta az est előadóinak ELTE-s kötődését is.


Ezt követően Pataky Csilla, az ELTE Alumni központ vezetője mondta el köszöntőjét, melyben rávilágított a sorozat eredetére - arra hogy az Egyetemen oktatott 70 nyelv közül válogatva járunk körül újabb és újabb nyelveket ELTE-s dolgozók és volt hallgatók bevonásával -, majd külön köszönetet mondott az estnek otthon adó Germanisztikai Intézet vezetőjének a sok segítségért, és munkatársának, Gyalai Zsófiának odaadó munkájáért. 


Dr. Takó Ferenc üdvözölte a német kultúrreferens asszonyt, valamint hangsúlyozta a sorozat jelentőségét. 


A köszöntőket követően kezdetét vette a program a Lochberg táncegyüttes (Sandra Fuchs és Koós Bence) előadásával. Sandra Fuchs felvezetőjében elmondta, hogy milyen fontos szerepet játszott, és játszik most is életében az, hogy az ELTE hallgatója lehetett, és hogy mekkora öröm és megtisztelés számára az Alma Matere megkeresése.


A táncbemutatót követően Kiss Gábor következett, aki történelem-német szakot végzett az ELTE-n. Előadásában a Németországban, illetve a Mercedes-nél töltött éveiről beszélt, valamint arról, hogy a német és a magyar vállalati kultúra és munkamorál hogyan viszonyultak egymáshoz, eltéréseik milyen nehézségeket, előrelépéseket mutattak. 


Kiss Gábor előadását követően Holczinger Szandra egy német dalt adott elő Molnár Mariann harmonika kíséretével, majd Dr. Szalai Zoltán vette át a szót, aki 2006-ban szerzett tanári diplomát az ELTE-n, majd 2016-ban doktori fokozatot. Jelenleg a Mandiner internetes hírportál lapvezetője. Bemutatta a német sajtó jelenlegi helyzetét, kihívásait, és jellegzetességeit. Kiemelte a politikai pártoknak megfelelő sajtók típusait, fő csapásait. 


Estünk utolsó előadója Dr. Hessky Orsolya volt, a Nemzeti Galéria kurátora, aki az illusztráció tekintetében is nagy népszerűségnek örvendő goethei Faust legjelentősebb magyar ábrázolásait mutatta be. 


Nemzetek estjei sorozatunk következő eseményével hamarosan jelentkezünk!Sorozatismertető
 
ELTE Alumni
 
Facebook

439 megtekintés Visites

kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

Szakmai Alumni rendezvényt tartott a TTK Biológia Intézete

egy tag profilképe

Alumni Központ

18 január

Beszámolók

PPK - Első sportszakos Alumni Találkozó

egy tag profilképe

Alumni Központ

21 december

Beszámolók

Kampányok és támogatások 2020

egy tag profilképe

Alumni Központ

21 december