Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Négy éve a THE világranglistán

Beszámolók

-

2019.09.17

Az ELTE a Times Higher Education 2020-as rangsorában ismét a 601-800. kategóriában, a magyar intézmények között pedig második helyen végzett.

A Times Higher Education szeptember 11-én a zürichi World Academic Summit rendezvényen hozta nyilvánosságra a 2020-as egyetemi világranglista (World University Rankings) eredményeit. A THE világranglisták történetében a 2020-as a legnagyobb felmérésnek számít, amelynek során 92 országban csaknem 1400 egyetemet rangsoroltak. Az értékelés a tavalyihoz hasonlóan 13 teljesítménymutató alapján készült, a THE listája az egyetlen olyan átfogó értékelés, amely ezen indikátorok segítségével egyaránt vizsgálja a felsőoktatási intézmények oktatási és kutatási teljesítményét, tudástranszferét és nemzetközi láthatóságát. (Az értékelés módszertanáról itt olvashat részletesen).

A nyolc szereplőt számláló magyar ranglista élén a Semmelweis Egyetem áll a 401-500. kategóriában, míg az Eötvös Loránd Tudományegyetem hazai ezüstérmesként, egy évvel korábbi pozícióját megőrizve a 601-800. helyen végzett, ugyanabban a kategóriában, ahol például az amerikai University of Maryland, a lengyel Varsói Egyetem vagy a dél-afrikai University of Johannesburg. Egyetemünk idén az oktatási környezet, a kutatási teljesítmény, az idézettség, a nemzetközi láthatóság és az ipari tudástranszfer mutatói közül a nemzetközi láthatóságban szerepelt a legjobban, itt a lista 503. helyét szerezte meg. A magyar ranglistán harmadik a Debreceni Egyetem, a negyedik a Pécsi Tudományegyetem, az ötödik a Szegedi Tudományegyetem, e három intézmény a 801-1000-es kategóriába került. Hazánkból még három intézmény jutott be az 1001+ kategóriába, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Corvinus Egyetem és a Szent István Egyetem. A hazai felsőoktatási intézmények közül egyébként a SE, a Corvinus és Debrecen is megőrizte tavalyi helyezését, Pécs, Szeged és a BME egy kategóriával hátrébb csúszott, a SZIE pedig először szerepel a THE világrangsorában. Az ELTE először 2016-ban szerepelt a listán, akkor szintén a 601-800. helyen.

A világranglista dobogóját idén Oxford, a California Institute of Technology és Cambridge szerezte meg, az első tíz helyen egyébként három brit és hét amerikai intézmény szerepel. A THE elemzése rámutat, hogy a listát negyedik éve vezető Oxfordot leszámítva az Egyesült Királyság egyetemei lassan egyre hátrébb szorulnak a rangsorban, ezzel szemben a német, kínai és ausztrál felsőoktatási intézmények folyamatosan javítanak pozícióikon. 2016 óta Németország 3-ról 23-ra, Kína 5-ről 7-re, Ausztrália pedig 3-ről 11-re növelte egyetemeinek számát a lista első kétszáz helyén. A részletes eredmények a Times Higher Education honlapján olvashatók.

Az ELTE a nemzetközi és a hazai felsőoktatási rangsorokban általában a legmagasabban rangsorolt magyar intézmények egyike.

Forrás

309 megtekintés Visites

kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

An Electrophysiological Abstractness Effect for Metaphorical Meaning Making

AI

Alumni International

21 szeptember

Beszámolók

ÚtOn Alumni konferencia

egy tag profilképe

Alumni Központ

18 szeptember

Beszámolók

Nyári diplomaosztó játék eredményhirdetés

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 szeptember