Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Négy éve a THE világranglistán

Beszámolók

-

2019.09.17

Az ELTE a Times Higher Education 2020-as rangsorában ismét a 601-800. kategóriában, a magyar intézmények között pedig második helyen végzett.

A Times Higher Education szeptember 11-én a zürichi World Academic Summit rendezvényen hozta nyilvánosságra a 2020-as egyetemi világranglista (World University Rankings) eredményeit. A THE világranglisták történetében a 2020-as a legnagyobb felmérésnek számít, amelynek során 92 országban csaknem 1400 egyetemet rangsoroltak. Az értékelés a tavalyihoz hasonlóan 13 teljesítménymutató alapján készült, a THE listája az egyetlen olyan átfogó értékelés, amely ezen indikátorok segítségével egyaránt vizsgálja a felsőoktatási intézmények oktatási és kutatási teljesítményét, tudástranszferét és nemzetközi láthatóságát. (Az értékelés módszertanáról itt olvashat részletesen).

A nyolc szereplőt számláló magyar ranglista élén a Semmelweis Egyetem áll a 401-500. kategóriában, míg az Eötvös Loránd Tudományegyetem hazai ezüstérmesként, egy évvel korábbi pozícióját megőrizve a 601-800. helyen végzett, ugyanabban a kategóriában, ahol például az amerikai University of Maryland, a lengyel Varsói Egyetem vagy a dél-afrikai University of Johannesburg. Egyetemünk idén az oktatási környezet, a kutatási teljesítmény, az idézettség, a nemzetközi láthatóság és az ipari tudástranszfer mutatói közül a nemzetközi láthatóságban szerepelt a legjobban, itt a lista 503. helyét szerezte meg. A magyar ranglistán harmadik a Debreceni Egyetem, a negyedik a Pécsi Tudományegyetem, az ötödik a Szegedi Tudományegyetem, e három intézmény a 801-1000-es kategóriába került. Hazánkból még három intézmény jutott be az 1001+ kategóriába, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Corvinus Egyetem és a Szent István Egyetem. A hazai felsőoktatási intézmények közül egyébként a SE, a Corvinus és Debrecen is megőrizte tavalyi helyezését, Pécs, Szeged és a BME egy kategóriával hátrébb csúszott, a SZIE pedig először szerepel a THE világrangsorában. Az ELTE először 2016-ban szerepelt a listán, akkor szintén a 601-800. helyen.

A világranglista dobogóját idén Oxford, a California Institute of Technology és Cambridge szerezte meg, az első tíz helyen egyébként három brit és hét amerikai intézmény szerepel. A THE elemzése rámutat, hogy a listát negyedik éve vezető Oxfordot leszámítva az Egyesült Királyság egyetemei lassan egyre hátrébb szorulnak a rangsorban, ezzel szemben a német, kínai és ausztrál felsőoktatási intézmények folyamatosan javítanak pozícióikon. 2016 óta Németország 3-ról 23-ra, Kína 5-ről 7-re, Ausztrália pedig 3-ről 11-re növelte egyetemeinek számát a lista első kétszáz helyén. A részletes eredmények a Times Higher Education honlapján olvashatók.

Az ELTE a nemzetközi és a hazai felsőoktatási rangsorokban általában a legmagasabban rangsorolt magyar intézmények egyike.

Forrás

kedvel
540 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

Nemzetek estjei: Ukrajna

egy tag profilképe

Alumni Központ

28 március

Beszámolók

KUTATÁSOK AZ AFÁZIA ÉS EGYÉNI KÜLÖNBSÉGEK KUTATÓMŰHELYBEN - BESZÁMOLÓ

MB

Magdolna Bebtó

25 március

Beszámolók

B.A.M.B.I. 2024 - Alumni találkozó

egy tag profilképe

Alumni Központ

21 március