Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Medzihradszky Kálmánra emlékezett a Nemzetközi Peptidkémiai Társaság

In memoriam

-

2019.07.24

-

1

Az ELTE egykori rektorhelyettesének, Medzihradszky Kálmán a Természettudományi Kar kutatójának és egykori dékánhelyettesének, a peptidkémia nemzetközi hírű tudósának alakját a Társaság korábbi elnöke, Hudecz Ferenc akadémikus idézte fel.

A 30 országból mintegy 1200 tagot számláló European Peptide Society (EPS) Oxfordban jött létre az 1988-ban alakult, Interim Executive Committee előkészítő munkája nyomán. E bizottság és az EPS első elnöke Geoffrey T. Young (Oxford) lett, az EPS alapító tagjai pedig Medzihradszky Kálmán, Günther Jung (Németország), Albert Loffet (Franciaország) és Ernest Giralt (Spanyolország) voltak. 2010 és 2016 között a szakterület kutatóit összefogó nemzetközi társaság elnöki feladatait Hudecz Ferenc akadémikus látta el.

Mint Hudecz Ferenc búcsúztatójában elmondta, Medzihradszky Kálmán a kezdetektől fogva aktív, közismert alakja volt a peptidkémikusok közösségének, 1958-ban részt vett az első Európai Peptid Szimpóziumon, majd 1964-ben Bruckner Győző segítőjeként fő szervezője volt a – magyar peptidkémia nemzetközi megbecsülését jelző – budapesti, 7. Európai Peptid Szimpóziumnak. 1950-től nemzeti képviselő az Európai Peptidkémikusok Bizottságában, majd 1988-ban a European Peptide Society egyik alapítója, akinek munkásságát a Társaság 2002-ben Josef Rudinger-díjjal (2002), majd Pro European Peptide Society díjjal (2008) ismerte el.

Medzihradszky Kálmán, alumnusunk 2019. május 20-án hunyt el


243 megtekintés Visites

kedvel

Megjegyzések1

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

In memoriam

Elhunyt Schreiber Gábor

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 november

In memoriam

Elhunyt Patay Pál régész-muzeológus

egy tag profilképe

Alumni Központ

06 október

In memoriam

Életének 101. évében elhunyt Boross Marietta néprajzkutató

egy tag profilképe

Alumni Központ

02 október