Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Magyar-svéd kutatócsoport bejelentette az odderon felfedezését

Hírek

-

2021.03.11

Megtalálták a rég keresett elemi részecskét az odderont. A Wigner Fizikai Kutatóközpont, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Műszaki Intézete, a svédországi Lundi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói a rangos European Physical Journal, az EPJ C kötetében közölték felfedezésüket. Ez a felfedezés még akár Nobel-díjat is érhet!

Az odderon az atomok magját összetartó úgynevezett erős kölcsönhatást kutató kvantumelmélet, a kvantum-színdinamika rendszerébe illeszkedik.

A minket körülvevő világ anyagi természetű, azaz az anyag és az antianyag nem egyformán van jelen a Világegyetemben. Az odderon cseréje felelős a proton-proton és a proton-antiproton rugalmas ütközések közötti szimmetria sérüléséért.

Az odderon létezését 1973-ban javasolta először L. Lukaszuk és B. Niculescu. Az odderon részecske felfedezésére, mérési adatokból történő biztonságos kimutatására azonban máig kellett várni. Az odderon megtalálásáért folyó óriási nemzetközi versenyben végül a magyar-svéd kutatócsoport szakmai közleménye találta meg először az odderon létezésének egyértelmű jelét kísérleti adatokban. Ők a kísérletek által már korábban közölt mérési adatokat rostálták át, elemezték újra, egy új, innovatív, a magyar kutatók által kitalált módszerrel: így érhettek célba elsőként. Gratulálunk!

Forrás és teljes cikk



kedvel
580 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Hírek

Domestic cats area serious threat to wildcats

AI

Alumni International

17 május

Hírek

Alapításának 389. évfordulóját ünnepelte az Egyetem

egy tag profilképe

Alumni Központ

16 május

Hírek

Betegségek korai felismerésén dolgozik Krausz Ferenc

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május