Back to news
Next article
Previous article

Magyar Rádió Művészeti Együttesei - Alumni Kártya kedvezmény!

Discounts

-

04.04.2022

Sorry, this content is not available in English

Beethoven, Mendelssohn, Vivaldi, Bach, Liszt...! Most Alumni Kártya kedvezménnyel, 2000 Ft-os áron lehet résztvenni a Magyar Rádió Művészeti Együttesei aktuális zenei rendezvényein.

A jegyigényeket Megyeri Tündének szükséges jelezni a megyeri.tunde@mtva.hu e-mail címen az ELTE Alumni Kártyára hivatkozva. 

DOHNÁNYI-BÉRLET 5.

Zeneakadémia Nagyterem, 2022.04.06. (szerda) 19:30

MŰSOR:

Beethoven: 2. szimfónia, D-dúr, Op. 36Mendelssohn: 2. szimfónia, B-dúr, „Lobgesang”, Op. 52  

Vezényel: Kovács János

Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)

Molnár Ágnes (szoprán), Schöck Atala (alt), Horváth István (tenor)

Napjaink koncertgyakorlata a Lobgesang szimfóniát az Olasz, a Skót és a Reformáció melléknevet viselő szimfóniák árnyékában tartja, holott a 19. században az egyik legnépszerűbb Mendelssohn-kompozíciónak számított. A kantáta-szimfónia ősbemutatóján, 1840-ben ötszáz főből álló együttes, szólisták, zenekar és kórus állt a zeneszerző rendelkezésére, így a lipcsei Tamás-templomban összegyűlt közönséget bizonyosan megérintették a mű kivételes dimenziói és ünnepélyes hangvétele: az ünneplésre pedig jó okuk volt, hiszen ekkor emlékeztek meg a könyvnyomtatás feltalálásának 400. évfordulójáról.

Részletek

 

ANNO SACRI 4.

Mátyás-templom, 2022.04.20. (szerda) 20:00

MŰSOR:

Vivaldi: Magnificat, RV. 610Telemann: C-dúr Lateinische Magnificat, TWV. 9:17J.S.Bach: Magnificat, BWV 243

Vezényel: Farkas Róbert

Közreműködik: a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)Csereklyei Andrea (szoprán), Banai Sára (szoprán), Bakos Kornélia (alt), Komáromi Márton (tenor), Kovács István (basszus), Hámori Szabolcs (basszus)

Szűz Mária hálaadó éneke, a Lukács-evangéliumban található Magnificat a liturgikus egyházzene hosszú hagyományra visszanyúló, különösen gyakran megzenésített tétele. Egy messze nem teljes listában közel háromszáz Magnificat-komponista nevét tüntették fel. Érdekes, hogy még az anyanyelven zajló istentiszteleteken is gyakran latin nyelven énekelték, így volt ez Bach gyakorlatában is. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara hangversenyén három, közel egy időben, de más-más zenei környezetben írt Magnificat szólal meg, így nem csak az egyes művek megcsodálására, de összehasonlítására is lehetőség nyílik.

Részletek

 

CZIFFRA GYÖRGY EMLÉKÉV GÁLAKONCERTJE

Zeneakadémia Nagyterem, 2022.04.26. (kedd) 19:30

TÁRSSZERVEZŐ A CZIFFRA GYÖRGY-EMLÉKÉV

Cziffra György zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos Emlékév keretei között ünnepli. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg itthon és külföldön. Az Emlékév a Miniszterelnökség és a  Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg. Kiemelt szponzor MVM.

MŰSOR:

Liszt: Les PreludesLiszt: Esz-dúr zongoraversenyProkofjev: Rómeó és Júlia – szvit No. 2Rachmaninov: 2. zongoraverseny, c-moll

Vezényel: Fuad Ibrahimov

Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus ZenekaraBalázs János (zongora)

Cziffra György pályáján kiemelkedő szerepet játszott Liszt Ferenc zenéje, az Esz-dúr zongoraverseny pedig szinte összeforrott személyével. Nagy sikerrel játszotta utolsó, Magyarországon töltött évében, 1956-ban is. A versenymű előadása után fogalmazta meg ideálját, hogy „ő Liszt Ferenc is­kolájának nyomán, az ő nyomdokában akar haladni, amikor hangszere lehetőségének az eszközével kedvelt zenekari műveket szó­laltat meg zongorán”. Balázs János az utóbbi években számtalan jelét adta, hogy milyen fontos számára Cziffra zenei örökségének ápolása, előadóművészi szellemiségének ébrentartása. A koncerten nemcsak Liszt, hanem Rachmaninov zongoraversenyének előadójaként is ezt kívánja igazolni.

Részletek


Felhasznált kép: Magyar Rádió Művészeti Együttesei - Facebook

Like
582 Views Visits
Share it on

comments0

To read and add comments please sign in!

Suggested Articles

Discounts

Évad végi 50% kedvezmény a Katona József Színház előadásaira

profile photo of a member

Alumni Központ

May 13

Discounts

10% kedvezmény a Tudatosan jó termékeinek árából - Alumni Kártyával!

profile photo of a member

Alumni Központ

April 24

Discounts

Concerto Budapest - Spring Alumni Discounts

AI

Alumni International

April 23