Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Közzétették az Akadémiai díjazottak névsorát

Kitüntetések

-

2020.05.05

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kitüntetett kutatói, Buczolich Zoltán, Szakmányné Hably Lilla és Gyimesi Máté az MTA következő személyes részvétel mellett zajló közgyűlésén ünnepélyes keretek között vehetik át az elismerést.

A hagyományok szerint idén is az MTA közgyűlésének első napján adták volna át az akadémiai díjakat és elismeréseket, erre azonban a járványhelyzet miatt nem kerülhetett sor. Az MTA Elnökségének határozata szerint azonban a díjazottak nevét közzétették. A díjakat a kitüntetettek a következő személyes részvétel mellett zajló közgyűlésen ünnepélyes keretek között vehetik át.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói közül 2020-ban a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége Akadémiai Díjban részesítette Buczolich Zoltánt (TTK '85), az MTA doktorát, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Matematikai Intézet Analízis Tanszékének egyetemi tanárát a valós analízis, ergodelmélet és dinamikus rendszerek terén elért, nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményei, hosszú évek óta nyitott problémák megoldása és kiváló oktatási tevékenysége elismeréseként.

Ugyancsak Akadémiai Díjat kapott Szakmányné Hably Lilla (TTK '76, TTK '81), az MTA doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központ Természetföldrajzi Tanszék egyetemi tanára a paleobotanikai, paleobiológiai, ősföldrajzi és őskörnyezeti kutatások terén elért, nemzetközileg is jelentős tudományos eredményeiért, iskolateremtő tevékenységéért és tudományos közéleti munkájáért.

A Qualitative Production Gépipari és Kereskedelmi Zrt., valamint a Magyar Tudományos Akadémia 2020-ban QP Akadémiai Kiválóság Díjat adományozott Gyimesi Máténak (TTK '08), az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézet Biokémiai Tanszék tudományos főmunkatársának, az Optopharma Kft. kutatási igazgatójának az érelzáródásos stroke utáni agyi regenerációt és a betegek mozgásszervi rehabilitációját elősegítő MPH hatóanyagcsalád kifejlesztéséért és szabadalmaztatásáért, hatóanyagának a kapillárishálózat relaxációját humán agyi érmintákon is kiváltó képességének bizonyításáért, valamint egy, a stroke-túlélők túlnyomó részénél kialakuló tartós izomgörcsök oldását lehetővé tevő szelektív izomrelaxáns előállításáért.

A díjazottak teljes listáját itt tekintheti meg.
Forrás: elte.hu


kedvel
586 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Kitüntetések

Állami kitünetésben részesültek diplomásaink!

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március

Kitüntetések

Akadémiai ifjúsági díjak

egy tag profilképe

Alumni Központ

06 március

Kitüntetések

Rátz Tanár Úr életműdíj 2023

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 január