Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Közzétették az Akadémiai díjazottak névsorát

Kitüntetések

-

2020.05.05

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kitüntetett kutatói, Buczolich Zoltán, Szakmányné Hably Lilla és Gyimesi Máté az MTA következő személyes részvétel mellett zajló közgyűlésén ünnepélyes keretek között vehetik át az elismerést.

A hagyományok szerint idén is az MTA közgyűlésének első napján adták volna át az akadémiai díjakat és elismeréseket, erre azonban a járványhelyzet miatt nem kerülhetett sor. Az MTA Elnökségének határozata szerint azonban a díjazottak nevét közzétették. A díjakat a kitüntetettek a következő személyes részvétel mellett zajló közgyűlésen ünnepélyes keretek között vehetik át.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói közül 2020-ban a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége Akadémiai Díjban részesítette Buczolich Zoltánt (TTK '85), az MTA doktorát, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Matematikai Intézet Analízis Tanszékének egyetemi tanárát a valós analízis, ergodelmélet és dinamikus rendszerek terén elért, nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményei, hosszú évek óta nyitott problémák megoldása és kiváló oktatási tevékenysége elismeréseként.

Ugyancsak Akadémiai Díjat kapott Szakmányné Hably Lilla (TTK '76, TTK '81), az MTA doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központ Természetföldrajzi Tanszék egyetemi tanára a paleobotanikai, paleobiológiai, ősföldrajzi és őskörnyezeti kutatások terén elért, nemzetközileg is jelentős tudományos eredményeiért, iskolateremtő tevékenységéért és tudományos közéleti munkájáért.

A Qualitative Production Gépipari és Kereskedelmi Zrt., valamint a Magyar Tudományos Akadémia 2020-ban QP Akadémiai Kiválóság Díjat adományozott Gyimesi Máténak (TTK '08), az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézet Biokémiai Tanszék tudományos főmunkatársának, az Optopharma Kft. kutatási igazgatójának az érelzáródásos stroke utáni agyi regenerációt és a betegek mozgásszervi rehabilitációját elősegítő MPH hatóanyagcsalád kifejlesztéséért és szabadalmaztatásáért, hatóanyagának a kapillárishálózat relaxációját humán agyi érmintákon is kiváltó képességének bizonyításáért, valamint egy, a stroke-túlélők túlnyomó részénél kialakuló tartós izomgörcsök oldását lehetővé tevő szelektív izomrelaxáns előállításáért.

A díjazottak teljes listáját itt tekintheti meg.
Forrás: elte.hu


311 megtekintés Visites

1 kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Kitüntetések

Életműdíjat kapott Mezey Barna

egy tag profilképe

Alumni Központ

05 január

Kitüntetések

Hamar Imre állami kitüntetésben részesült Kínában

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

04 január

Kitüntetések

Rátz Tanár Úr Életműdíjas ELTE Diplomások

egy tag profilképe

Alumni Központ

21 december