Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Korona-körkép, korkép és kórkép

Hírek

-

2020.04.14

Jordán Ferenc, Jávor Benedek, Béres József, Szathmáry Eörs, Bojár Gábor, Barabási Albert-László, Limpár Imre - az Alumni Stafétások és az ELTE Sikerek előadóink és más neves ELTE Diplomások köréből szemezgetve - volt hallgatóinktól idézzük idevágó gondolataikat. 

 
Fotó: valaszonline.hu
 
Jordán Ferenc, hálózatkutató-biológus
[...]jobb, ha nem is a vírussal törődünk, hanem magunkkal. Azzal, hogy ne adjuk tovább. A terjedését kell megállítani. Ennyit tehetünk most gyorsan. Az eddigi adatokból az látszik, hogy a karantén nem rossz megoldás ugyan, de a legjobb, ha az emberek nem mozognak. Úgy tűnik, két hónap alatt átszalad egy országon és lecseng. Ez alapján tehát itt nekünk, magyaroknak a Háború és békét nem érdemes most levennünk a polcról, de talán érdemes egy-két Rejtőt betárazni.[...]" - mondja a VálaszOnline interjúban
Fotó: magyarhang.org
Jávor Benedekhumánökológus
„[...]Joggal merülhet fel ugyanakkor, hogy a karanténintézkedések feloldását követően hogyan fognak reagálni az európai gazdaságok, a kieséseket pótlandó felpörögnek, és az előrejelzéseknél nagyobb energiaigényt és kibocsátásokat produkálnak, vagy éppen ellenkezőleg, lesznek-e olyan változások, amelyek tartósan csökkentik a fogyasztást és a szennyezést. [...] Nem a koronavírus fogja megmenteni a klímát, de fontos hatása lehet nem csak a CO2-emisszióra, hanem arra is, hogy átgondoljuk, milyen gazdaságot működtetünk a jövőben." Írja blogján Jávor Benedek.


Béres Józsefkémikus
Most, a váratlanul, hirtelen ránk törő járvány kapcsán a bőrünkön érezhetjük, hogy bizony, más szemszögből kellene a világunkra tekintenünk. Az ember ma már félistennek, néha egészen annak képzeli magát. Talán, ha belátja, hogy valójában milyen parányi, és leszáll a magas lóról, hajlandó lesz a változtatásra.mondja a NEK interjúban a járvány kapcsán.


Még néhány érdekes, tartalmát tekintve ugyancsak idevágó interjút találtunk korábbi Alumni Stafétástól, ELTE Sikerek előadóinktól, illetve a Karrierközpont állandó előadójától Limpár Imrétől. 

Szathmáry Eörs, evolúcióbiológus
„[...] a rendszereinket át kell állítani reaktív üzemmódból proaktívba. Vagyis a problémák követése helyett minden erőnkkel azon kell lennünk, hogy megelőzzük azokat. Ez nemcsak a világjárványokra érvényes, hanem a klímaügyre is."  Olvasható a VálaszOnline  interjúban.
Fotó: valaszonline.hu

Bojár Gáborvállalkozó
„[...]Azt mondják, válságban derül ki igazán, melyek az erős cégek. Bokszból vett hasonlattal élve, nem az a legény aki adja, hanem aki állja. [...] De tagadhatatlan, hogy egy nagy gazdasági válságban lesz, aki nem bírja, ezért fel kell készülnünk a szokásosnál nagyobb üresedésre." mondta Bojár Gábor a portfolio.hu interjúban.


Barabási Albert-László, fizikus
Ma lettem 53, és rengeteg álmom van a következő két évtizedre. Így ma leginkább arra a jövőre próbálok gondolni, amikor már lesz teszt, oltás és orvosság. Amikor semmi sem akadályoz meg bennünket abban, hogy visszatérjünk a régi életünkhöz, és amikor ráébredünk arra, hogy az már nem térhet vissza." Írja Facebook oldalán a hálózatkutató. A járvánnyal kapcsolatos friss gondolatait a HVG
 cikkében olvashatják. 


Limpár Imre, pszichológus
A sorsnak néha nagyon különös a humorérzéke. Hányszor kívánjuk azt a születésnapunkkor, vagy január elsején, hogy "bárcsak több időm lenne!". Nem így kértük, nem így gondoltuk, ezt akkor mikor kértük, de most ezt a több időt egy ilyen kifacsart, szürreális módon az Élet, a Sors, az Úr leszállította nekünk. Az már a mi felelősségünk, hogy mit kezdünk ezzel." Mondja az M5 egyik felvételében


A körképet a beérkező válaszok, illetve találataink szerint bővíthetjük. 

443 megtekintés Visites

kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Hírek

Zsolnai Anikó egyetemi tanár lesz a PPK új dékánja

egy tag profilképe

Alumni Központ

14 január

Hírek

Továbbtanulna? Naptár az ELTE kari nyílt napjaihoz

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 január

Hírek

ELTE is first in Hungary in the QS World University Rankings EECA 2021!

AI

Alumni International

08 január