Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Korona-körkép, korkép és kórkép

Hírek

-

2020.04.14

Jordán Ferenc, Jávor Benedek, Béres József, Szathmáry Eörs, Bojár Gábor, Barabási Albert-László, Limpár Imre - az Alumni Stafétások és az ELTE Sikerek előadóink és más neves ELTE Diplomások köréből szemezgetve - volt hallgatóinktól idézzük idevágó gondolataikat. 

 
Fotó: valaszonline.hu
 
Jordán Ferenc, hálózatkutató-biológus
[...]jobb, ha nem is a vírussal törődünk, hanem magunkkal. Azzal, hogy ne adjuk tovább. A terjedését kell megállítani. Ennyit tehetünk most gyorsan. Az eddigi adatokból az látszik, hogy a karantén nem rossz megoldás ugyan, de a legjobb, ha az emberek nem mozognak. Úgy tűnik, két hónap alatt átszalad egy országon és lecseng. Ez alapján tehát itt nekünk, magyaroknak a Háború és békét nem érdemes most levennünk a polcról, de talán érdemes egy-két Rejtőt betárazni.[...]" - mondja a VálaszOnline interjúban
Fotó: magyarhang.org
Jávor Benedekhumánökológus
„[...]Joggal merülhet fel ugyanakkor, hogy a karanténintézkedések feloldását követően hogyan fognak reagálni az európai gazdaságok, a kieséseket pótlandó felpörögnek, és az előrejelzéseknél nagyobb energiaigényt és kibocsátásokat produkálnak, vagy éppen ellenkezőleg, lesznek-e olyan változások, amelyek tartósan csökkentik a fogyasztást és a szennyezést. [...] Nem a koronavírus fogja megmenteni a klímát, de fontos hatása lehet nem csak a CO2-emisszióra, hanem arra is, hogy átgondoljuk, milyen gazdaságot működtetünk a jövőben." Írja blogján Jávor Benedek.


Béres Józsefkémikus
Most, a váratlanul, hirtelen ránk törő járvány kapcsán a bőrünkön érezhetjük, hogy bizony, más szemszögből kellene a világunkra tekintenünk. Az ember ma már félistennek, néha egészen annak képzeli magát. Talán, ha belátja, hogy valójában milyen parányi, és leszáll a magas lóról, hajlandó lesz a változtatásra.mondja a NEK interjúban a járvány kapcsán.


Még néhány érdekes, tartalmát tekintve ugyancsak idevágó interjút találtunk korábbi Alumni Stafétástól, ELTE Sikerek előadóinktól, illetve a Karrierközpont állandó előadójától Limpár Imrétől. 

Szathmáry Eörs, evolúcióbiológus
„[...] a rendszereinket át kell állítani reaktív üzemmódból proaktívba. Vagyis a problémák követése helyett minden erőnkkel azon kell lennünk, hogy megelőzzük azokat. Ez nemcsak a világjárványokra érvényes, hanem a klímaügyre is."  Olvasható a VálaszOnline  interjúban.
Fotó: valaszonline.hu

Bojár Gáborvállalkozó
„[...]Azt mondják, válságban derül ki igazán, melyek az erős cégek. Bokszból vett hasonlattal élve, nem az a legény aki adja, hanem aki állja. [...] De tagadhatatlan, hogy egy nagy gazdasági válságban lesz, aki nem bírja, ezért fel kell készülnünk a szokásosnál nagyobb üresedésre." mondta Bojár Gábor a portfolio.hu interjúban.


Barabási Albert-László, fizikus
Ma lettem 53, és rengeteg álmom van a következő két évtizedre. Így ma leginkább arra a jövőre próbálok gondolni, amikor már lesz teszt, oltás és orvosság. Amikor semmi sem akadályoz meg bennünket abban, hogy visszatérjünk a régi életünkhöz, és amikor ráébredünk arra, hogy az már nem térhet vissza." Írja Facebook oldalán a hálózatkutató. A járvánnyal kapcsolatos friss gondolatait a HVG
 cikkében olvashatják. 


Limpár Imre, pszichológus
A sorsnak néha nagyon különös a humorérzéke. Hányszor kívánjuk azt a születésnapunkkor, vagy január elsején, hogy "bárcsak több időm lenne!". Nem így kértük, nem így gondoltuk, ezt akkor mikor kértük, de most ezt a több időt egy ilyen kifacsart, szürreális módon az Élet, a Sors, az Úr leszállította nekünk. Az már a mi felelősségünk, hogy mit kezdünk ezzel." Mondja az M5 egyik felvételében


A körképet a beérkező válaszok, illetve találataink szerint bővíthetjük. 

301 megtekintés Látogatók

kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Hírek

Dr. Márta Alexy's article was published in the Innoskart Magazine

AI

Alumni International

05 június

Hírek

Kilépés – az online térbe

egy tag profilképe

Alumni Központ

28 május

Hírek

Spring Poem by our student Ashfaq Muhammad Aaqib

AI

Alumni International

28 május