Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Kiválósági díjat kapott Solymosi Katalin, a Kutatói Alumni Tagozat vezetője

Kitüntetések

-

2023.03.16

A Nők a Tudományban Egyesület tizedik éve díjazza az alkotó, inspiráló kutatónőket. Az ELTE adjunktusának munkáját agrár- és földtudományok kategóriában ítélte követendőnek a Nők a Tudományban Egyesület.

A Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) kitüntetését olyan fiatal kutatónők és a kutatókat támogató női munkatársak nyerhetik el, akik kiemelkedő teljesítményt mutatnak szakterületükön, aktív részesei a hazai tudományos életnek, emellett készek részt vállalni a természettudományos és műszaki pályák népszerűsítésében a fiatal lányok körében.

Idén a természettudományos díjat agrár- és földtudományok kategóriában Solymosi Katalin (TTK '01, '05) biológus, az ELTE Növényszervezettani Tanszék adjunktusa kapta.

Solymosi Katalin a növényi színtestek új típusait keresi, valamint felépítésük és működésük feltáratlan részleteit vizsgálja. „Különösen fontosnak tartom feltárni azt, hogy a különböző környezeti tényezők, mint például a klímaváltozás okozta szárazságstressz és a sóstressz, vagy a talajlakó gombákkal való kölcsönhatások hogyan befolyásolják a színtestek szerkezetét és működését. Mivel ezek a hatások kihatnak a haszonnövények hozamára, így kutatási eredményeim a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a növénynemesítés vonatkozásában is fontosak lehetnek” – hangsúlyozza a kutató, aki a Fiatal Kutatók Akadémiájának társelnökeként tudománypolitikával is foglalkozik.

A kémiai tudományok és gyógyszerészettudomány kategória díjazottja Oláh Julianna, a BME docense lett, a kutatói tevékenység támogatását elismerő kiválósági díjjal pedig Benséné Fekete Ildikót, a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet laboratóriumi főmunkatársát ismerték el.

A díjakat 2023. március 10-én az MTA Székházban adták át. Mint az ünnepségen elmondták, az idei díjazottak is igazi példaképek lehetnek a 14-18 éves lányok számára, hiszen utat mutatnak számukra a tudományos és mérnöki pályák felé.


Forrás: 
elte.hu
kedvel
140 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Kitüntetések

A National Academy of Sciences tagjává választották Barabási Albert-Lászlót

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Kitüntetések

Akadémiai Aranyérmet kapott Pléh Csaba

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Kitüntetések

Díjat kapott Rakovszky Zsuzsa és Margócsy István

egy tag profilképe

Alumni Központ

07 május