Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Kisbolygókat neveztek el alumnusainkról!

Hírek

-

2021.08.12

-

1

Hét volt hallgatónkról neveztek el kisbolygókat. Több mint egy év várakozás után nevet kapott 16 magyar felfedezésű kisbolygó – derül ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának augusztus 4-i közleményéből. A kultúra, a sport és a tudomány területéről választották ki az elnevezés alapjául szolgáló neves személyeket, akik között számos alumnusunk is helyet kapott.

A kisbolygók elnevezésének régi hagyománya szerint a felfedezőt illeti a jog, hogy nevet válasszon a felfedezett égitestnek. A hagyomány mind a mai napig él, bár a feltételeket azóta szigorították. Immáron a felfedezett kisbolygókat először sorszámozzák, amelynek feltétele a pontos pályaszámítás, vagyis biztos azonosítás. A sorszámozás feltételei is sokat változtak az eltelt idő alatt, manapság már 10-12 szembenállás idején készült megfigyelések kellenek ahhoz, hogy egy újonnan felfedezett égitest sorszámot kapjon. Ezután 10 év áll a felfedező rendelkezésére, hogy nevet találjon felfedezettjének. Neveket az élet minden területéről választhatnak, csak a politikusokra és katonákra nézve létezik 100 éves moratórium. 

Az 1930-as években csaknem egy évtizeden keresztül Magyarország kisbolygó-nagyhatalomnak számított. Akkoriban Kulin György vezetett keresőprogramot a Svábhegyi Csillagvizsgálóban. Ezt újította fel 1997-ben, egy kisbolygó-megfigyelési program keretében a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont. Az azóta felfedezett közel 2000 aszteroida nagy részét a Csillagászati Intézet Piszkéstetői Megfigyelő állomásának távcsövével találták meg a csillagda kutatói, valamint az SZTE és az ELTE hallgatói, munkatársai.

Az piszkéstetői kisbolygók közül többet is egyetemünk (vagy annak jogelődje) egykori hallgatóiról neveztek el.

Ezt tartalmazza a következő gyűjtés:

  • Telkes Mária (TTK '20): magyar származású amerikai tudós, feltaláló, a napenergia kutatásának egyik úttörője. Róla nevezték el a 390743 sorszámú kisbolygót, így az már a Telkesmária nevet viseli.
  • Erdős Pál (TTK '34): a 20. század egyik legkiválóbb matematikusa. Róla nevezték el a 405571 sorszámú kisbolygót, így az már az Erdőspál nevet viseli.
  • R. Várkonyi Ágnes (BTK '51): Széchenyi-díjas magyar történész, művelődéstörténész, egyetemi tanár. Róla nevezték el a 413233 sorszámú kisbolygót, így az már az már a Várkonyiágnes nevet viseli.
  • Harsányi János (TTK '44): magyar származású Nobel-díjas amerikai közgazdász, a játékelmélet kutatója. Róla nevezték el a 423433 sorszámú kisbolygót, így az már az már a Harsányijános nevet viseli.
  • Pais Dezső (BTK '08): magyar nyelvész, az MTA tagja. Róla nevezték el a 461650 sorszámú kisbolygót, így az már az már a Paisdezső nevet viseli.
  • Lukács Béla (TTK '70): magyar elméleti fizikus, polihisztor, kutatási területe elsősorban a relativitáselmélet és a kozmológia. Róla nevezték el a 541992 sorszámú kisbolygót, így az már az már a Lukácsbéla nevet viseli.
  • Hamvas Béla: Kossuth-díjas magyar író, filozófus, esztéta és könyvtáros. 1919 és 1923 között tanult egyetemünk jogelődjén, a Pázmány Péter Tudományegyetemen. A bölcsészettudományi kar magyar-német szakos hallgatója volt. Róla nevezték el a 543302 sorszámú kisbolygót, így az már az már a Hamvasbéla nevet viseli.


Forrás: csillagaszat.hu, ma.hu

A felhasznált képek forrása: wikipedia.org, people.inf.elte.hu, matud.iif.hu, ecopedia.hu, arcanum.comwikipedia.org, tradicio.org

kedvel
482 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések1

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Hírek

Domestic cats area serious threat to wildcats

AI

Alumni International

17 május

Hírek

Alapításának 389. évfordulóját ünnepelte az Egyetem

egy tag profilképe

Alumni Központ

16 május

Hírek

Betegségek korai felismerésén dolgozik Krausz Ferenc

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május