Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Javított pozícióján az ELTE a THE rangsorban

Hírek

-

2021.03.11

Az ELTE idén a 147. helyet szerezte meg a Times Higher Education feltörekvő gazdaságú országok intézményeit vizsgáló listáján. Egyetemünk két helyet ugrott előre a rangsorban, annak ellenére, hogy a teljes mezőny több mint 70 intézménnyel bővült az előző évihez képest.   

A Times Higher Education idén már nyolcadik alkalommal értékelte a feltörekvő gazdaságú országok egyetemeit. Az Emerging Economies University Rankings listára azon országokból kerülhetnek fel a felsőoktatási intézmények, amelyeket a Financial Times Stock Exchange (FTSE) ebbe a kategóriába sorolt. Az értékelés a World University Rankings-hez (WUR) hasonló módszertan alapján készül, a lista összeállítása során ugyanazon indikátorok alapján vizsgálják az egyetemek oktatói, kutatói kiválóságát, nemzetközi beágyazottságát. A különbség annyi, hogy a feltörekvő országok rangsorában nagyobb súlyozással veszik figyelembe a tudástranszfert és a nemzetközi beágyazottságot, míg a kutatási eredmények valamivel kisebb súllyal esnek latba. A módszertanról a THE honlapján olvashat bővebben.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem két pozíciót javítva tavalyi eredményén a 147. helyet szerezte meg a rangsorban, ezzel a Semmelweis Egyetem (64. hely) után a második legjobb felsőoktatási intézménynek számít Magyarországon.

Egyetemünk az indikátorok közül a nemzetközi beágyazottság területén érte el a legjobb eredményt.

Emellett hazánkból még a Pécsi Tudományegyetem (155.), a Debreceni Egyetem (195.), a Szegedi Tudományegyetem (201–250.), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (351–400.), a Corvinus Egyetem (351–400.), a Szent István Egyetem (401–500.) és a Miskolci Egyetem (501+) került be a friss rangsorba.

A feltörekvő országok felsőoktatási rangsorába a tavalyi 533 után idén már 48 ország 606 intézménye került be. Az első öt helyet kínai egyetemek szerezték meg, a top10-ben ezen kívül Oroszországból, Tajvanról és a Dél-Afrikai Köztársaságból szerepelnek intézmények. Az idei felmérés jól mutatja Kína felsőoktatási beruházásainak eredményességét, ezen kívül Pakisztán és Oroszország mutatott látványos fejlődést a tavalyi évhez képes – áll a Times Higher Education közleményében. A részletes eredmények értékelési indikátorok, országok és képzési területek szerinti bontásban böngészhetők a THE honlapján.

Az ELTE évtizedek óta a legmagasabban rangsorolt hazai felsőoktatási intézmények egyike, az egyetem hazai és nemzetközi rangsorokban elért eredményeiről ebben az összefoglalóban olvashat részletesen.


További friss rangsorok és helyezések: 

Hét területen vezet az ELTE a QS listán

ELTE a legjobb magyar egyetem az US News rangsorában

kedvel
262 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Hírek

Domestic cats area serious threat to wildcats

AI

Alumni International

17 május

Hírek

Alapításának 389. évfordulóját ünnepelte az Egyetem

egy tag profilképe

Alumni Központ

16 május

Hírek

Betegségek korai felismerésén dolgozik Krausz Ferenc

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május