Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Idén sem marad el, csak átalakul az 5vös5km

Hírek

-

2020.06.16

A járvány miatt az ELTE nagy múltú lágymányosi futóversenye, az 5vös5km hagyományos formában nem valósulhatott meg, ám a szervezők több lehetőséggel is készültek, hogy ha nem is megszokott módon, de teljesíthető legyen az 5 kilométeres kihívás.

Húsz évvel ezelőtt rendezték meg először Horváth Ákos fizikus, az ELTE TTK Atomfizikai Tanszék docensének kezdeményezésére az Eötvös Lorándról elnevezett különleges futóversenyt, amelyet azóta évente kétszer - májusban és szeptemberben – tartanak. A tavaszi futóverseny mindig a május második hetében megrendezett Eötvös-napi ünnepség része. Az Eötvös-nap a Természettudományi Kar ünnepe, ahol kiváló tanulmányi eredménnyel rendelkező hallgatókat, valamint kiváló oktatókat jutalmazza a dékán.

A hagyományokhoz híven 2020. május 5-én délután 5 óra 5 perckor, immár 38. alkalommal rajtolt volna el az 5vös5km futóverseny. A koronavírus-járvánnyal összefüggő korlátozások nem tették lehetővé, hogy idén is megtartsák a népszerű futóversenyt, ám



a TTK lelkes, sportszerető munkatársai emlékfutás keretében, egyénileg most is teljesítették a távot.



Idén egyedülálló módon az ELTE-ről négy futó – Derényi Imre, Derényi Zsuzsanna, Gede Mátyás és Horváth Ákos – gyűlt össze a Lágymányosi Campuson, a mindenkori rajt helyszínén. A sportos kollégák a hagyományok előtt tisztelegve, ugyanakkor a kötelező távolságtartást megtartva egyénileg futották le a szokásos, öt kilométeres távot. Később Székely Mózes, az MEFS főtitkára is csatlakozott a kihíváshoz. A futást szurkolásával a BEAC több atlétája is segítette, többek között Csere Gáspár maratonista, a Rio de Janeiróban rendezett 2016-os olimpiai játékok sportolója.

De azok is csatlakozhattak később virtuálisan a sporteseményhez, akik nem tudtak részt venni az emlékfutáson. Gede Mátyás, az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék munkatársa ugyanis létrehozott egy ingyenes, maprun típusú futóalkalmazást, amelynek segítségével május 20-ig bárki teljesíthette a távot a hagyományos útvonalon.

Az alkalmazás segítségével 2020. május 13-án Zentai László, az ELTE oktatási rektorhelyettese, valamint Albert Gáspár térképész és felesége is teljesítette a távot.

Az 5vös5 futóverseny szervezői már gőzerővel dolgoznak egy közös, virtuális futás megszervezésén is, melyre 2020. június 19. és 24. között kerül majd sor. A kezdeményezés különlegessége, hogy 5 nap 5 óra 5 percen keresztül az világ bármely pontjáról teljesíthető az 5 kilométeres virtuális pálya. A budapesti futók felkészülését segítvén, Gede Mátyással együttműködve meghosszabbították a futóalkalmazás elérhetőségét, így egészen a verseny végéig lehetőséget kínálnak az eredeti útvonal lefutására. Az applikáció leírása itt érhető el.

Természetesen nem csak Lágymányoson futható le a táv, egy GPS-el rendelkező eszközt (okostelefont, okosórát) kell magukkal vinniük a résztvevőknek, melynek eredményét a nevezési űrlappal együtt fel kell tölteni az 5vös5 honlapjára és már izgulhatunk is az eredményekért. A szervezők azokra is gondoltak, akik nem feltétlen mozdulnának ki a szabadba, így a futópadon megtett eredményeket is ugyanúgy elfogadják.

További információ

Forrás: ELTE TTK



kedvel
370 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Hírek

TREVOR NOAH'S COMEDIC RESISTANCE TO HATRED IN SOUTH AFRICA AND THE USA

AI

Alumni International

16 április

Hírek

HUNGARIAN UNIVERSITIES COULD BECOME IMPORTANT BUSINESS PLAYERS FOR THE SPACE INDUSTRY

AI

Alumni International

15 április

Hírek

2024-es QS rangsor: itthon ismét az ELTE az élen

egy tag profilképe

Alumni Központ

11 április