Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Hamar Imre állami kitüntetésben részesült Kínában

Kitüntetések

-

2021.01.04


2020. december 18-án az ELTE nemzetközi ügyek rektorhelyettese, Prof. Dr. Hamar Imre (BTK '92) a kínai kormány által adományozott egyik legrangosabb kitüntetésben részesült: elnyerte a „Special Book Award of China” nevű díjat.


A 2005-ben létrehozott díjat idén tizenöt országból tizenöt külföldi tudós, író és fordító vehette át, akik munkásságukkal világszerte segítenek megismertetni és népszerűsíteni a kínai kultúrát és tudományt. A díj alapítása óta összesen ötvennégy országból százötvenhárom szakembert tüntettek ki. Hamar Imre nevében a díjat korábbi diákja, Pesti Máté, Magyarország pekingi nagykövete vette át az ünnepélyes díjátadón.

Hamar Imre a Konfuciusz Intézet, a Távol-keleti Intézet és a Kínai Tanszék vezetése mellett számos szakmai együttműködés elindítója. 2014-ben jött létre az ELTE Konfuciusz Intézet Közép- és Kelet-európai Regionális Tanárképző Központja, amely a térség tanárainak szervez rendszeres szakmai továbbképzéseket és fórumokat. 2017-ben vezetésével alakult meg az MTA-ELTE-SZTE Selyemút Kutatócsoport, amely a Selyemút népeinek és kultúráinak egymásra gyakorolt hatásait vizsgálja.

Hamar Imre a kínai buddhizmus nemzetközileg is elismert kutatója, aki előmozdította a Huayan iskola kutatását számos nemzetközi projekt vezetésével és publikációival. Magyarul megjelent monográfiái (Kínai buddhizmus a középkorban: Cs’eng-kuan élete és filozófiája, Buddha megjelenése a világban, A kínai buddhizmus története) mellett számos könyvet szerkesztett, és főszerkesztője a Kínai nyelvkönyv magyaroknak című tankönyvsorozatnak, illetve a 2019-ben megjelent kétkötetes Kínai–Magyar Szótárnak.


kedvel
515 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Kitüntetések

Állami kitünetésben részesültek diplomásaink!

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március

Kitüntetések

Akadémiai ifjúsági díjak

egy tag profilképe

Alumni Központ

06 március

Kitüntetések

Rátz Tanár Úr életműdíj 2023

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 január