Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Évfordulósaink - Polcz Alaine, Ligeti Lajos...

Évfordulósok

-

2022.11.16

100 éve illetve 120 éve született Polcz Alaine (BTK '49) pszichológus, író, a tanatológia magyarországi úttörője, valamint Ligeti Lajos (BTK '25) orientalista, nyelvész, filológus, mongolista, turkológus. Ezt a cikket ők és további három évfordulós alumnusunk tiszteletére készítettük.

Polcz Alaine pszichológus, író, a tanatológia (a halál és gyász kutatása) magyarországi úttörője, a Magyar Hospice Mozgalom, majd alapítvány életre hívója, Mészöly Miklós Kossuth-díjas magyar író felesége. 1922. október 7-én született Kolozsváron. A Pázmány Péter Tudományegyetem (a mai ELTE) Bölcsészettudományi Karának pszichológia szakán tanult, 1949-ben diplomázott. Korán felfigyelt arra, hogy a haldokló emberek és hozzátartozóik lelkivilágával senki sem törődik. A SOTE gyermekklinikáján több évtizeden keresztül szolgált, mint a haldokló gyermekek és szüleik erős támasza. Számos könyve foglalkozik a halálra való felkészüléssel, a gyermekek haláltudatával, a gyász feldolgozásával és a betegek önrendelkezési jogával, de írt a gyermekkoráról, a rendről, macskáról, sőt remek szakácskönyve is megjelent egyszerű és olcsó praktikákkal. Mindezek és tudományos közlemények írása mellett folyamatosan képezte magát, és számos külföldi tanulmányúton vett részt. 1991-ben jelent meg első szépirodalmi műve, Asszony a fronton címmel, amely a következő esztendőben elnyerte az Év könyve díjat. Írásához saját élettapasztalatából merített: a háború alatt, az orosz katonák kegyetlensége miatt átélt borzalmakról, az őt ért megaláztatásokról, hozzátartozói sorsáról is beszámol.Ugyanebben az évben indította el a Magyar Hospice Mozgalmat, amely a humánus kezelést és az emberi méltóság megőrzését tűzte ki céljául, később a Magyar Hospice Alapítvány elnöki tisztét is betöltötte. Áldozatos munkájának elismeréseként 2001-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki. Polcz Alaine 2007. szeptember 20-án halt meg.

Ligeti Lajos Balassagyarmaton született 1902. október 28-án. Szülővárosában letett kitűnő érettségi az Eötvös József Collégium tagjaként a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen (ELTE jogelődje) tanult klasszika-filológiát és törököt, 1925-ben doktorált. 1925-től 1928-ig Párizsban, a Sorbonne-on tanult mongolisztikát, tibetológiát és sinológiát. 1928–30-ban a Kínához tartozó Belső-Mongóliában, 1936–37-ben Afganisztánban járt kutatóúton. 1940-es japán útját a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium támogatta. Keleti kutatásait a magyar őstörténet megismerésének szolgálatába állította. 1931-től az ELTE jogelődjének oktatója, 1939-től 1950-ben a Kelet-ázsiai Intézet, 1941–1945-ben a Magyarságtudományi Intézet igazgatója. 1949-ben Kossuth-díjjal ismerték el munkásságát. 1949-től 20 éven át az MTA alelnöke, 1956 és 1957 fordulóján ügyvezető elnöke volt. 1967-ben Akadémiai Aranyérem kitüntetést kapott.
Jubileumának alkalmával számos Ligeti esemény került 2022. év során megrendezésre, ezek záróakkordja a Nemzetek Estjei: Mongólia kulturális estünk 2022. november 25-én. 


További alumnusaink születéseinek évfordulóit ünnepeljük: 

150 év: Schöpflin Aladár műkritikus, irodalomtörténész, író, műfordító. Egyetemünk jogelődjén filozófia szakon végzett. 

100 év: Fábián Pál nyelvész, a nyelvtudományok MTA doktora. Diplomáját magyar-olasz szakon szerezte 1947-ben. A magyar nyelv helyesírásának kiemelkedő mentoraként működött, életelve: „Helyesen írni és jó magyarnak lenni: ugyanaz.” 

100 év: Schweitzer József Széchenyi-díjas tudós, vallástörténész, egyetemi tanár, országos főrabbi. Diplomáját 1946-ban szerezte Egyetemünkön bölcsészdoktorként.


Jut eszébe még évfordulós? Írja le kommentben (ezt a platformra belépve tudja megtenni)!

Forrás: wikipedia.hu

kedvel
368 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Évfordulósok

Évfordulósaink 2023 Q4 - Babits Mihály, Neumann János

egy tag profilképe

Alumni Központ

06 december

Évfordulósok

Évfordulósaink 2023 Q3 - Szent-Györgyi, Pray, Lenhossék

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 október

1

Évfordulósok

Eötvös Loránd 175.

egy tag profilképe

Alumni Központ

25 július