Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Eötvös100 - Egyetemünk névadójának emlékéve

Általános Tudnivalók

-

2019.04.01

1919. április 8-án, 100 éve hunyt el az ELTE alumnusa, Egyetemünk névadója Eötvös Loránd. Ennek alkalmából 2019-ben színes és változatos programokkal tisztelegnek az ”utódok” báró Eötvös Loránd emléke előtt. 

Báró Eötvös Loránd (1848-1919) kiemelkedő tudósa és közéleti személyisége volt Magyarországnak. A súlyos és a tehetetlen tömeg ekvivalenciáját igazoló mérése az Einstein-féle általános relativitáselmélet, torziós ingája pedig a tudományos szénhidrogénkutatás megalapozását tette lehetővé. Ezen felül miniszterként és a Magyar Tudományos Akadémia elnökeként jelentős fejlesztéseknek volt az irányítója. Kiváló sportember is volt, mind a hegymászás mind a lovasportok területén nagyszerű eredményeket ért el. Báró Eötvös Loránd életművével méltóvá vált, hogy a mai Kárpát-medencei magyar ifjúság számára példakép legyen.

Eötvös Loránd fizikus, geofizikus és a felsőoktatás megújítója halálának 100. évfordulója c. évfordulós magyar felterjesztés az UNESCO Általános Konferenciájának 39. ülésszakán hozott döntés értelmében bekerült a 2019-es esztendőben a szervezettel közösen ünnepelt évfordulók közé.

Eötvös Lorándnak a tudományos és a kulturális élet széles körére kiterjedő, időtállónak bizonyult alkotásai ma is követendő utat mutatnak a modern kor kihívásaival szembesülő magyar ifjúságnak és értelmiségnek, egyszerre volt a természettudomány világszerte elismert, tudományos alkotásaival máig ható kutatója, valamint a magyar oktatásügy és tudományszervezés kiemelkedő államférfiúi munkásságú személyisége

Az emlékév alkalmából színes és változatos programokkal tisztelegnek az ”utódok” báró Eötvös Loránd emléke előtt. Korábban már hírt adtunk a január 14-i MTA tudományos üléséről, valamint a tanév eleji emléktábla avatásról az ELTE BTK campusán.

Előadásokkal, filmvetítéssel, koncerttel, tárlattal és bélyegkiállítással emlékezünk egyetemünk névadójára április 8-án, halálának 100. évfordulóján a Magyar Tudományos Akadémián. Az emléknap délelőtti és délutáni programjaira, a kora esti filmvetítésre, valamint Eötvös Loránd sírjának április 9-én 11:00 órakor kezdődő koszorúzására külön-külön kell regisztrálni az Eötvös100 honlapon, illetve az Akadémia weboldalán.

A rendezvény részletes programja és más hasznos információk az emlékév honlapján olvashatók.

ELTE Alumni
Facebook


129 megtekintés Visites

kedvel

Commentaires0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Általános Tudnivalók

ELTE Sikerek felfüggesztése

egy tag profilképe

Alumni Központ

13 október

Általános Tudnivalók

Csatlakozzon érdeklődési körének megfelelő csoportokba!

egy tag profilképe

Alumni Központ

05 október

Általános Tudnivalók

Csatlakozzon Tagozati csoportokhoz!

egy tag profilképe

Alumni Központ

30 július