Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Előrejelzési vetélkedő eredményhirdetés

Beszámolók

-

2021.06.11

A nagy múltú Előrejelzési vetélkedőjének eredményhirdetését tartotta meg az ELTE Meteorológia Tanszéke 2021. május 21-én. Az alábbi beszámolót köszönjük az esemény szervezőjének, Sóosné Dezső Zsuzsannának. Az eseményt az Alumni Központ támogatta.

 

Az ELTE Meteorológiai Tanszékén megrendezésre kerülő Időjárás-előrejelzési Vetélkedő nagy hagyományokra és hosszú múltra tekint vissza, a 2020/21-es tanév tavaszi félévében immár harmincnegyedik alkalommal rendeztük meg. 2009 óta a vetélkedővel kapcsolatos szervezési feladatokat hallgatók végzik el, általában egy 4-5 fős csapat felel a vetélkedő lebonyolításáért. Ebben a félévben a szervezésért köszönet illeti Bencsik Bence, Bordi Sára, Gulyás Márk, Mikes Márk és Mráz Anna hallgatóinkat. A szervezők lelkes és áldozatos munkájának köszönhetően az elmúlt években komoly fejlesztések valósultak meg: elkészült a vetélkedő új honlapja (https://theforecastchallenge.com/), az Országos Meteorológiai Szolgálat új észlelési protokolljához alkalmazkodva megújult a játék menete és szabályzata, a versenyzők számára pedig számos hasznos segédanyag készült.

A korábbiakhoz hasonlóan a mostani vetélkedő-sorozat során is 11 héten keresztül heti egy alkalommal kellett időjárás-előrejelzést készíteni valamelyik magyarországi meteorológiai állomásra, illetve az ahhoz legközelebb fekvő repülőtérre. A meteorológus hallgatók számára ez egy kiváló lehetőség a gyakorlásra, tapasztalatszerzésre: az előrejelzés elkészítése egy komplex folyamat, melynek során információkat kell gyűjteni az aktuális időjárási helyzetről, értelmezni kell a légköri folyamatokat, majd a globális és korlátos tartományú időjárás-előrejelző modellek adatait, a műhold- és radarképeket, valamint a meteorológiai mérési adatokat felhasználva készül el az előrejelzés a megadott helyszínre és időpontra vonatkozóan.

A játék évről évre nagy népszerűségnek örvend jelenlegi és egykori hallgatóink körében. Örvendetes, hogy az alsóbb éves alapszakos hallgatók is egyre bátrabban kapcsolódnak be a versenybe. Ebben a félévben 42 résztvevője volt a vetélkedő-sorozatnak: többségében alap- és mesterszakos hallgatók, de néhány oktató, doktorandusz, végzett meteorológus is részt vett a játékban.

Sajnos a járványhelyzet miatt ebben a félévben nem volt lehetőség a hagyományos heti vetélkedő-megbeszélések megszervezésére, aminek keretében az aktuális fordulót szoktuk értékelni, de a vetélkedő facebook oldalán (https://www.facebook.com/eltefcrace) és a honlapon (https://theforecastchallenge.com/blog/list) hétről hétre érdekes bejegyzéseket, elemzéseket olvashattunk az aktuális fordulóval kapcsolatban.

A vetélkedő-sorozat egy online eredményhirdetéssel zárult, a legjobbak az ELTE TTK Kari Tudományos Diákkör és az ELTE Alumni Szervezet támogatásának köszönhetően értékes ajándékokat kaptak, amit ezúton is nagyon szépen köszönünk.

A 2020/21. tanév tavaszi félévének nyertesei:

  1. Kovács Tamás (végzett meteorológus)
  2. Kelemen Bertold (végzett meteorológus)
  3. Bencsik Bence (I. évf. meteorológus MSc)
  4. Simon Csilla (II. évf. meteorológus MSc)
  5. Szabó-Rusvai Buda (II. évf. földtudomány BSc meteorológia specializáció)
  6. Varga Ákos (végzett meteorológus, doktorandusz)

A vetélkedő egy motiváló, ugyanakkor játékos keretet biztosít a tanuláshoz, tapasztalat-gyűjtéshez, ami a sikeres időjárás-előrejelzések készítéséhez szükséges készségek elsajátításához elengedhetetlen, így hatékonyan támogatja a meteorológus hallgatók szakmai fejlődését is.

kedvel
759 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

Egyetem megnyitja kapuit: Trefort-kert 2024

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 április

Beszámolók

ELTE Sikerek: Erdei Anna

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 április

Beszámolók

Szakmai délután és alumni találkozó a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszéken

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

16 április