Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Előkelő helyen a THE 2021-es rangsorában

Hírek

-

2020.09.03

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem ismét a 601–800. helyen végzett a Times Higher Education egyetemi ranglistáján. Egyetemünk az oktatási környezet minőségét tekintve a világ 473., a nemzetközi kapcsolatok terén pedig 553. legjobb felsőoktatási intézményének számít.

Szeptember 2-án hozták nyilvánosságra a Times Higher Education (THE) 2021-es egyetemi rangsorát (World University Rankings). A listán a tavalyi 1397 után idén már 93 ország 1527 felsőoktatási intézménye szerepel. Az értékelés a korábbi évekhez hasonló módszertan szerint, 13 teljesítménymutató alapján készült. Összeállítása során 13 millió publikációt és 80 millió hivatkozást (idézetet) vizsgáltak meg, a végleges sorrendre hatással volt a 22 ezer diák véleményét értékelő globális hallgatói felmérés is. A THE listája az egyetlen olyan átfogó értékelés, amely a 13 indikátor segítségével egyaránt vizsgálja a felsőoktatási intézmények oktatási és kutatási teljesítményét, tudástranszferét, nemzetközi kapcsolatait és ipari bevételeit. Az értékelés módszertanáról ITT olvashat részletesen.

Az ELTE ötödik éve őrzi pozícióját a rangsorban. A 2021-es ranglistán az Eötvös Loránd Tudományegyetem ismét a 601-800. helyre került, ezzel a hazai mezőnyben a Semmelweis Egyetem után a második legjobb felsőoktatási intézménynek számít. Nemzetközi összehasonlításban egyetemünk olyan intézményekkel szerepel egy kategóriában, mint például a grazi és a linzi egyetem, a Norwegian University of Life Sciences és az École normale supérieure Paris-Saclay. Az ELTE oktatási környezet minőségét tekintve jelentősen javított eredményén, a tavalyi 833. után idén a 473. helyen szerepel. Az oktatás után egyetemünk a nemzetközi beágyazottságban a legerősebb, itt a világranglista 553. helyén áll.

Magyarországról összesen kilenc intézmény szerepel a rangsorban: a Semmelweis Egyetem a 401–500. helyen, az ELTE és a Pécsi Tudományegyetem a 601–800. helyen, míg a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem a 801–1000. helyen áll. A THE idén az 1001+ kategóriába sorolta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, a Budapesti Corvinus Egyetemet, a Miskolci Egyemet és a Szent István Egyetemet.

A világranglistát egyébként már ötödik éve Oxford vezeti, a második helyen idén a Stanford, a harmadikon a Harvard áll. A kínai Tsinghua Egyetem az első ázsiai intézmény, amely a ma is használt módszertan szerint bekerült a világ legjobb 20 felsőoktatási intézménye közé. Tavalyhoz képest 141 új szereplő van a rangsorban, közülük a Paris-Saclay University érte el a legjobb eredményt: a Newcastle-i Egyetemmel holtversenyben a 178. helyen végzett. Az új szereplők közt 14 indiai intézmény szerepel, a dél-ázsiai országból összesen 63 egyetem került fel a rangsorba.

A 2021-es felmérés részletes eredményei a Times Higher Education honlapján böngészhetők országok, szakterületek és az öt csoportra osztott indikátorok szerint. Az ELTE a nemzetközi és a hazai felsőoktatási rangsorokban általában a legmagasabban rangsorolt magyar intézmények egyike.

kedvel
305 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Hírek

KÖNYVBEMUTATÓNKON VETT RÉSZT ÖRÖKBEFOGADÓNK

egy tag profilképe

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

27 március

Hírek

CHAIRMAN OF THE PARLIAMENT OF MONGOLIA VISITS ELTE

AI

Alumni International

26 március

Hírek

PUBLIC LECTURES BY CHRISTOPHE PROCHASSON

AI

Alumni International

21 március