Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Elhunyt Merkl Ottó (TTK '81)

In memoriam

-

2021.02.19

2021. február 19-én elhunyt Dr. Merkl Ottó (TTK '81) hatalmas űrt hagyva maga után a hazai zoológiában és a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Merkl Ottó 1957-ben született Budapesten. A biológia és azon belül is elsősorban az állatok iránti érdeklődése már gyermekkorában megmutatkozott, és ebben meghatározó szerepet játszott a rendszeres kiskunsági nyaralás a nagyszüleinél. A Magyar Természettudomány Múzeum Bogárgyűjtemény és az Állattár vezetője első bogarat 1972-ben fogta Budapesten, hogy aztán egy életre elkötelezze magát a bogarászat iránt. Kitűnően szerepelt a Szalkay József nevével fémjelzett, legendás állatkerti vetélkedőkön, majd biológiából országos középiskolai tanulmányi versenyt nyert, így felvételi vizsga nélkül jutott be az ELTE biológus szakára, ahol 1981-ben szerzett diplomát. 

"Merkl Ottó számos új fajt, revíziót, összefoglaló tanulmányt közölt a gyászbogarakról, és e bogárcsalád elismert nemzetközi szakértőjévé vált. Közel 100 tudományra új faj leírása fűződik a nevéhez." 

"Merkl Ottó, a hazai rovartani közélet elhivatott szereplőjeként központi helyet foglalt el a hivatásos és amatőr bogarászok közötti kapcsolattartásban. 1978 óta a Magyar Rovartani Társaság tagja, 1985-től választmányi tagja, 1995-től alelnöke volt. Rendszeres előadó volt a Társaság tudományos ülésein, melyekről kizárólag csak akkor maradt távol, ha külföldi expedíción tartózkodott. A Magyar Rovartani Társaság 1993-ban a Frivaldszky Emlékplakett bronz fokozatával, 2019-ben arany fokozatával tüntette ki. A „Frivaldszky-arany” az entomológusok legrangosabb kitüntetése, melyet csak a hivatásosok elitje nyert el idős korában, mintegy életműve koronájaként. Ilyen fiatalon korábban senki sem kapta meg ezt a kitüntetést. Ugyanebben az évben kapta meg a Pro Natura díjat a tudományos életben tanúsított kiemelkedő munkájáért, a magyarországi rovarvilág, különösen a bogárfauna védelmében, népszerűsítésében nyújtott teljesítményéért, az állami természetvédelmet segítő tevékenységéért." 

Forrás: mttmuzeum.blog.hu

kedvel
353 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

In memoriam

Elhunyt Balázs-Piri Krisztina

egy tag profilképe

Alumni Központ

29 április

In memoriam

Elhunyt Szivák Judit

egy tag profilképe

Alumni Központ

03 április

In memoriam

Elhunyt Bacsó Béla

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 március