Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Elhunyt Bíró Ágnes nyelvész

In memoriam

-

2023.08.07

Bíró Ágnes az ELTE diplomása, a Nyelvtudományi Kutatóintézmény munkatársa 2023. június 27-én, életének 73. évében elhunyt.


Bíró Ágnes 1974-ben végzett az ELTE magyar–német szakán, ebben az évben került az MTA Nyelvtudományi Intézetének Nyelvművelő Osztályára. Munkatársa volt az osztályon készült kézikönyveknek (Nyelvművelő kézikönyv, Hivatalos nyelvünk kézikönyve, később a Nyelvművelő kéziszótár, Képes diákszótár stb.); szerkesztője a Nyelvi divatok és Szaknyelvi divatok című könyveknek. Munkatársa volt a Pusztai Ferenc főszerkesztésében 2003-ban megjelent, átdolgozott Magyar értelmező kéziszótárnak, szerkesztője a Tinta Kiadó által 2007-ben kiadott Értelmező szótár+-nak és az ebből készült további köteteknek (pl. Magyar értelmező szótár diákoknak, 2013).

Legfőbb kutatási és gyakorlati területei: a névtan, azon belül az utónevek; nyelvművelés, nyelvi ismeretterjesztés, nyelvi tanácsadás. Átdolgozta, bővítette a Magyar utónévkönyvet (1998, 2. bővített kiadás: 2016), a Magyarországon anyakönyvezhető magyar utónevek eredetét, jelentését, gyakoriságát tartalmazó kiadványt. Nyelvész szerkesztője volt az anyakönyvezhető nevek listáját is tartalmazó Új magyar utónévkönyvnek (1997). Évtizedeken át, 2008-as nyugdíjba vonulásáig gondozta a Nyelvtudományi Intézetben a névadási tanácsadást, a névkérelmezést, az új utónevekkel folyamatosan bővített névlistákat. 

Nyugodjék békében!

Forrás: https://nytud.hu/hir/elhunyt-biro-agnes-nyelvesz-a-nyelvtudomanyi-intezet-egykori-munkatarsa 

kedvel
224 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

In memoriam

Elhunyt Balázs-Piri Krisztina

egy tag profilképe

Alumni Központ

29 április

In memoriam

Elhunyt Szivák Judit

egy tag profilképe

Alumni Központ

03 április

In memoriam

Elhunyt Bacsó Béla

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 március