Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Elhunyt Benedek Gábor

In memoriam

-

2020.09.04

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Benedek Gábor, a Kelet-, Közép-Európa Története és Történeti Ruszisztikai Tanszék ny. egyetemi docense 2020. szeptember 3-án, életének 66. évében elhunyt.

Benedek Gábor 1955. február 11-én született Budapesten. A középiskolát a Fazekas Mihály Gyakorló Gimnáziumban végezte, egyetemi tanulmányait az ELTE Bölcsészettudományi Karán folytatta – két félévet a prágai Károly Egyetemen töltve – történelem-cseh szakon. 1979-ben diplomázott, majd dolgozott szabadfoglalkozású fordítóként, az Országos Levéltárban, a TMB továbbképzési ösztöndíjasaként és a BKE Közép- és Kelet-Európai Kutatási Központjának munkatársaként. 1989-ben szerzett egyetemi doktorátust, 1998-ban kandidátusi fokozatot. Alapító tagja a Hajnal István Körnek, amelyben titkári, majd alelnöki funkciót is ellátott, s szerkesztette a Kör Hírlevelét.

Benedek Gábor 1989 óta dolgozott az ELTE BTK Történeti Intézetének Kelet-Európa Története Tanszékén (ma Kelet-, Közép-Európa Története és Történeti Rusziszikai Tanszék), 2006 óta egyetemi docensként. Publikációinak, kutató- és oktatómunkájának, doktori témavezetéseinek  középpontjában két témakör állt: a Habsburg Monarchia 19. századi társadalomtörténete és Csehország, illetve Csehszlovákia története. Munkásságának kiemelkedő részét képezték a 19. századi cseh nacionalizmus vizsgálata, valamint a neoabszolutizmus és a dualizmus korszakának magyar minisztériumi tisztviselőiről folytatott prozopográfiai kutatásai.

Benedek Gábor személyében kiváló tanárt, kollégát és jeles társadalomtörténészt vesztettünk. Emlékét tisztelettel megőrizzük.

Forrás: elte.hu

kedvel
307 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

In memoriam

Elhunyt Szivák Judit

egy tag profilképe

Alumni Központ

03 április

In memoriam

Elhunyt Bacsó Béla

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 március

In memoriam

Meghalt Szalay Péter volt alkotmánybíró

egy tag profilképe

Alumni Központ

14 március