Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Életműdíjat kapott Mezey Barna

Kitüntetések

-

2021.01.05

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar tanszékvezető egyetemi tanára, az ELTE Alumni Alapítvány és az Alumni Tanács korábbi elnöke tudományos tevékenységéért vehette át A jog szolgálatában díjat.

A Magyar Ügyvédi Kamara évente egy alkalommal A jog szolgálatában életműdíjat adományoz annak a 65. életévét betöltött, az ügyvédi, ügyészi, bírói hivatás, illetve alkotmánybírói, jogtudományi munkásság keretében hosszabb időn át kiemelkedő tevékenységet folytató személynek, aki elméleti és gyakorlati tevékenységével kiemelkedő eredménnyel szolgálta hivatását.

Idén az Elnökség négy jogásznak ítélte oda a díjat. Mezey Barna (ÁJK '77), az ELTE ÁJK Magyar Állam- és Jogtörténet Tanszék vezetője tudomány kategóriában kapta meg az elismerést. 

Mezey Barna egyetemi tanár, a magyar alkotmány‐ és jogtörténet tudósa. 2000 és 2008 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam‐és Jogtudományi Kar dékánja, 2010–2018 között az ELTE rektora. Kutatásai során a Rákóczi‐szabadságharc államának jogalkotási kérdéseivel, a magyarországi cigányság történetének jogtörténeti vonatkozásaival, a magyar büntetés‐végrehajtási jog történetével, a polgári börtönügy kialakulásával, az európai parlamentarizmus történetének kérdéseivel foglalkozott. Jelenleg az MTA-ELTE Jogtörténeti Kutatócsoport vezetőjeként a 19. századi Habsburg Birodalom és az Osztrák–Magyar Monarchia keretei között alkotmányos helyét kereső Magyarország jogalkotási, jogalkalmazási, jogtudományi önállóságát vizsgálja. 

A kitüntetésben részesült a korábbiakban többek között Solt Pál, Bihari Mihály, Gönczöl Katalin, Györgyi Kálmán, Harmathy Attila, Horváth Jenő, Király Tibor, Lábady Tamás, Németh János, Sárközy Tamás és Vékás Lajos.

Forrás: ELTE MÁJT

651 megtekintés Visites

kedvel

Commentaires0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Kitüntetések

Hamar Imre állami kitüntetésben részesült Kínában

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

04 január

Kitüntetések

Rátz Tanár Úr Életműdíjas ELTE Diplomások

egy tag profilképe

Alumni Központ

21 december

Kitüntetések

ELTE Diplomások a Gábor Dénes-díjazottak között

egy tag profilképe

Alumni Központ

14 december