Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Egyetemünk Alumnusa Bolyai-díjban részesült

Kitüntetések

-

2019.06.03

A Bolyai János alkotói díj (röviden: Bolyai-díj) civil kezdeményezésre létrehozott, alapítványi elismerés. Az alapító okiratban foglaltak alapján a tudományterülethez nem köthető díj olyan magyar állampolgárságú vagy magyar származású személynek adományozható, aki nemzetközi szinten is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, fejlesztés, utánpótlás-nevelés területén, valamint ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén.

Idén Egyetemünk Alumnusa, Barabási Albert-László vehette át a kitüntetést, akinek szakterülete a hálózatkutatás. A bostoni Northeastern University egyetemitanára, a Közép-európai Egyetem (CEU) professzora, több tudományos bestseller írója. Tavaly jelent meg A képlet. A siker egyetemes törvényei című kötete, amelyben azt tárja fel, hogy a siker valójában annak függvénye, mit gondolnak rólunk a többiek, és hogyan reagálnak a cselekedeteinkre.

Barabási-Albert László Lovász Lászlóval, az MTA elnökével és a cseh Jaroslav Nešetřil matematikussal közösen 2018-ban elnyerte az Európai Kutatási Tanács (ERC) Synergy Grantjét. A 9,8 millió eurós támogatással folyó munka fő célja, hogy a hálózattudomány és a gráfelmélet legújabb eredményeire építve, a két tudományág tudósainak együttműködésével segítse a nagy hálózatok működésének megértését.

„A hasonló elismerések rendkívül ösztönzően hatnak a tudományokra és művelőikre, hiszen bizonyítják a tudomány fontos helyét a társadalomban, és azt is, hogy a rengeteg befektettet munkának és erőfeszítésnek van egy, a tágabb társadalom által is értelmezhető gyümölcse. Megtisztelő, hogy részese lehetek a kitüntetettek nagyra becsült közösségének” – mondta a Bolyai-díj idei győztese.

Az alapítók célja, hogy kétévente olyan magyar állampolgárságú, illetve magyar származású személyt díjazzanak, aki nemzetközi mércével mérve is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, fejlesztés, a tudományos utánpótlás nevelése, illetve a kutatási eredmények társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén. Az elismerés nincs tudományterülethez kötve. Egy 15 tagú független díjbizottság ítéli oda, amelynek elnöke a mindenkori magyar köztársasági elnök.

A Bolyai-díjat első ízben 2000-ben adták át. Azóta számos ELTE Diplomás vehette át a kitüntetést:

2000-ben Freund Tamás (TTK '83, TTK'84) idegtudós, az MTA jelenlegi élettudományi alelnöke,

2007-ben Lovász László (TTK '71) matematikus, az MTA jelenlegi elnöke,

2009-ben Ritoók Zsigmond (BTK '52, BTK '65) ókorkutató, 

2011-ben Perczel András (TTK '85) vegyész,

2015-ben Pál Csaba (TTK 2002), az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa,
 

Interjút az idei év díjazottjávalBarabási-Albert Lászlóval
Forrás: MTA.hu

kedvel
361 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Kitüntetések

Állami kitünetésben részesültek diplomásaink!

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március

Kitüntetések

Akadémiai ifjúsági díjak

egy tag profilképe

Alumni Központ

06 március

Kitüntetések

Rátz Tanár Úr életműdíj 2023

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 január