Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Egyetem megnyitja kapuit: Trefort-kert

Beszámolók

-

2021.10.11

2021. október 7-én az Egyetem megnyitja kapuit sorozat keretében újra lehetőségünk nyílt megtekinteni az ELTE egy jelentős, ikonikus helyszínét, ezúttal a Trefort-kertet. 

A vezetést Kósa-Grimm András Kristóf és Schlay Georgina tartotta. A séta során az épületek története mellett megismerhettük a campus különlegességeit is. Például, hogy a Főépület a BME majd a természettudományi tanszéké volt és régen csillagvizsgáló is volt a tetején. Az A épület az orvosi kar és a bölcsészeti kar természetrajzi tanszékeinek, illetve ezek múzeumainak (pl. ásványtan, antropológia, paleontológia) adott otthont.

Szó esett a Holokauszt emlékműről, amely a főépület téglasorai között, egy végkony rézcsíkon található, majd a Gólyavárhoz vezetett a séta. A B épületben található nagy előadóba is belestünk, amely régen többek között a fizika előadások otthona volt. 

A kertben található továbbá Trefort Ágoston szobra is. A terület kiépítését Eötvös József után Trefort Ágoston folytatta. Emlékszobrát természettudományok művelői emelték, akiknek Trefort tudományos hajlékot adott. A gyűjtést a természettudományi társulat vállalta magára. A gyűjtés eredetileg csak egy mellszoborra indult, de olyan nagy összeg gyűlt össze, hogy elkészülhetett Trefort Ágoston egész alakos bronzszobra, mely ikonikus részét képezi a kertnek. 

A séta legvégén a D épület történetét hallgathattuk meg. Többek között megtudhattuk, hogy ebben az épületben élt Eötvös Loránd családjával. A kis H épület is különleges, hiszen épület szerkezete vas mentes, hogy ne zavarja meg a mágnesességgel folytatott kísérleteket. 

A séta során az érdeklődők kérdéseket tehettek fel a vezetőknek, akik szívesen válaszoltak ezekre. 


Sorozatismertető

kedvel
582 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

Egyetem megnyitja kapuit: Trefort-kert 2024

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 április

Beszámolók

ELTE Sikerek: Erdei Anna

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 április

Beszámolók

Szakmai délután és alumni találkozó a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszéken

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

16 április