Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Egyetem Megnyitja Kapuit: Planetárium 4.

Beszámolók

-

2019.04.29

A nagy sikerre való tekintettel 2019. április 25-én tartotta az ELTE Alumni Központ a negyedik Planetáriumi sétát. Az eseményre ismét hamar beteltek a helyek. 

Gyalai Zsófia az Alumni Központ munkatársa köszöntötte a résztvevőket, majd átadta a szót Dr. Belucz Bernadettnek, a Csillagászati Tanszék tudományos munkatársának. Ez alkalommal az archeoasztrológia területéről hallhattak előadást a jelenlévők. Az előadás témája a Nebrai csillagkorong volt. Ez a lelet feltételezhetően az emberiség legrégebbi égboltábrázolása. 1999-ben találták meg és a század egyik legértékesebb régészeti leletének tekinthető, hiszen Kr.e. 1600 körül készíthették.

Megszerzésének története viszontagságos volt, ugyanis kincsvadászok találtak rá, ők próbálták értékesíteni a feketepiacon. 2003-ban, hosszas keresés után jutott végül kutatók kezekbe, ekkor kezdődhettek meg a vizsgálatok, hogy pontosan honnan és mely korból származik, illetve, hogy egyáltalán eredeti-e. Ugyanis eppen amiatt, hogy kincsvadászok találtak rá, a lelet eredetisége kérdésessé vált. A kincsvadászok büntetésük enyhítése érdekében megmutatták, hogy honnan szárzmazik a korong, így a feltárás is kezdetét vette 2005-ben. 

Magán a korongon találhatóak csillagok, szoláris ívek, egy hajó, illetve egy arany sarló, mellette egy arany koronggal.  A korongon található kép ábrázolását illetően is sok kérdés merül fel. Egyes feltételezések szerint a korong a nap, mások szerint pedig a hold. Érdekesség, hogy feltehetően a csillagok nem valódi csillagképeket mutatnak, egyedül a Plejádok találhatóak meg a korongon. Az égi hajó később kerülhetett fel a korongra, ezzel a túlvilági életet szimbolizálva.

Az előadást a planetáriumi vetítés követte.

A félév utolsó Planetáriumi sétája 2019. május 2-án lesz. Ezúton is köszönjük a Csillagászati Tanszék közreműködését  a program megszervezésében.

Sorozatismertető

ELTE Alumni
Facebook


67 megtekintés Látogatók

kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

Preventing problematic internet use during the COVID-19 pandemic

AI

Alumni International

18 május

Beszámolók

Alcohol consumption and risk for feeding and eating disorders in adolescence

AI

Alumni International

11 május

Beszámolók

Preschoolers' learning strategies

AI

Alumni International

09 május