Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

CWUR: Az ELTE maradt a vezető egyetem!

Hírek

-

2023.05.24

Intézményünk a húszezres mezőnyben idén is az 517. helyet szerezte meg a CWUR globális felsőoktatási ranglistáján, ezzel a világ egyetemeinek felső 2,6%-ába tartozik, Magyarországon pedig 2014 óta őrzi vezető pozícióját.

A Center for World University Rankings május 15-én nyilvánosságra hozta 2023-as egyetemi világrangsorát, amelynek készítése során idén már 20 ezernél is több intézményt vizsgáltak. A listára a világ 2000 legjobb egyeteme kerülhetett fel. A CWUR 2012 óta értékeli a világ felsőoktatási képzőhelyeit az oktatás színvonala, a végzettek elhelyezkedési lehetőségei, az oktatói kiválóság, a magasan jegyzett publikációk és az idézettség alapján. A módszertanról ezen az oldalon olvashat részletesen angol nyelven.

A 2023-as globális rangsorban az Eötvös Loránd Tudományegyetem a mezőny bővülése mellett is megőrizte 517. helyét. Az ELTE ezzel a világ egyetemeinek legfelső 2,6%-ába tartozik, Magyarországon pedig 2014 óta töretlenül tartja vezető pozícióját a felsőoktatási palettán a CWUR értékelése szerint. Az eredménnyel egyetemünk az európai mezőnyben a 206. helyet szerezte meg és olyan intézményekkel került egy kategóriába, mint a Ferrarai Egyetem, a Sienai Egyetem, a Hannoveri Egyetem, a Potsdami Egyetem, a Zágrábi Egyetem vagy a francia École normale supérieure de Lyon.

Magyarországról egyébként még a Semmelweis Egyetem (669. hely), a Szegedi Tudományegyetem (708. hely), a Debreceni Egyetem (753. hely), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (947. hely), a Pécsi Tudományegyetem (1166. hely) jutott be a legjobbak közé, a rangsor szerkesztői a hazai egyetemekhez sorolták még a CEU-t is, amely az 1778. helyen végzett. A lista élvonalában a tavalyi eredményekhez képest nem történt változás, a dobogóra sorrendben idén is a Harvard, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a Stanford állhatott fel, a top10-ben így ismét két brit és nyolc amerikai egyetem szerepel.

Az eredmények földrajzi hely szerinti bontásban részletesen is böngészhetők a CWUR honlapján, az ELTE hazai és nemzetközi rangsorokban elért eredményeiről pedig itt írtunk bővebben.

Forrás: elte.hu


kedvel
167 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Hírek

Domestic cats area serious threat to wildcats

AI

Alumni International

17 május

Hírek

Alapításának 389. évfordulóját ünnepelte az Egyetem

egy tag profilképe

Alumni Központ

16 május

Hírek

Betegségek korai felismerésén dolgozik Krausz Ferenc

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május