Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Bonis Bona kitüntetést kapott Radnai Gyula

Kitüntetések

-

2020.08.31

Az ELTE Anyagfizikai Tanszék docensét a Nemzeti Tehetségprogram tüntette ki a fiatal tehetségek több évtizedes támogatásáért.

A Nemzeti Tehetség Program egyik célkitűzése, hogy erkölcsi és anyagi elismerésben részesítse azokat a hazai és határon túli tehetséggondozó pedagógusokat és szakembereket, akik általános iskolákban, középiskolákban, szakiskolákban végzett munkájuk során kiemelkedően sokat tesznek a nemzet tehetségeinek kibontakoztatása érdekében. E cél elérése érdekében az 2015 óta az EMMI Új Nemzedék Központja hirdeti meg a jelöléses pályázatot.

„Magyarország legfontosabb erőforrása az ember, ezért a tehetségek gyarapítása közös feladat" – mondta Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért és a Tehetségbarát önkormányzat-díj idei átadóján. A Nemzeti Tehetség Programban évente több mint hárommilliárd forintból 350 ezer tehetséges fiatalt támogatnak, és díjakkkal elismerik azok munkáját is, akik a fiatal tehetségeket felkarolják, a tehetség ügye mellé állnak.

Idén Bonis Bona-életműdíjat kapott mások mellett Radnai Gyula (TTK '62) fizikus, az ELTE TTK Anyagfizikai Tanszék docense.

Radnai Gyula 1962-ben végzett az ELTE matematika-fizika szakán. 1990-ben nyerte el az ELTE doktora és az MTA fizikai tudomány kandidátusa címet. 1962 és 1970 között az ELTE TTK Kísérleti Fizika Tanszékén, 1970 és 2006 között pedig az Általános Fizika Tanszékén tanított. 2006-tól az ELTE Anyagfizikai Tanszék oktatója volt. 1989 óta a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok fizika szerkesztőbizottságának elnöke, munkásságának legismertebb részei a középiskolai fizikatanításban használt könyvei (Dér–Radnai–Soós) és magyar fizikatörténeti írásai.

Radnai Gyula két írása  -  Séta a Gömb Aulában illetve XI-es tanterem a Főépületben - az Alumni Lexikonba is bekerült.


Forrás: elte.hu

kedvel
379 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Kitüntetések

Állami kitünetésben részesültek diplomásaink!

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március

Kitüntetések

Akadémiai ifjúsági díjak

egy tag profilképe

Alumni Központ

06 március

Kitüntetések

Rátz Tanár Úr életműdíj 2023

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 január