Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

BOKOT III: Bolyai Kollégisták III. Országos Találkozója

Beszámolók

-

2019.10.28

A 144 résztvevő többsége már a helyszínen is kifejezésre juttatta, hogy egy nagyon jó hangulatú, sikeres találkozó zajlott le október 19-én, a régi kollégium épületében, a Rákóczi út 5. szám alatt. Bizonyára a résztvevők is örülnek egy összefoglalónak, de azoknak is hasznos lehet, akik most nem tudtak eljönni – hátha ettől kedvet kapnak egy következő találkozóhoz.

A szervezés során váltott üzenetekből kiderült, hogy volt egy BOKOT I. és BOKOT II. találkozó is, amelyeket Szabóné Kiss Katalin és férje, Szabó János szerveztek. Nekik köszönhetően mindkét alkalommal jelentős létszámú egykori Bolyai kollégista találkozhatott a régi épületben.

A mostani találkozó gondolata a B.A.M.B.I. X (Bezzeg A Mi Békebeli Időnkben) találkozón merült fel 2018. február 17-én (ld. https://www.elte.hu/content/hatalmas-siker-volt-a-jubileumi-b-a-m-b-i-x-es-alumni-talalkozo.t.15938), a Budaörsi úti Körösi Csoma Sándor kollégiumban. Ide meghívást és különtermet kaptunk mi, egykori Rákóczi úti lakók is, de mivel többségünknek már nincsen kötődése ahhoz az épülethez, mi ott csak kb. harmincan voltunk. Ott határoztuk el a BOKOT III. megrendezését, és három jelenlévő vállalkozott a szervezésre is.

A nyár végén sikerült lekötni az október 19-i időpontot Keszei Ernőnek az ELTE BTK Rákóczi úti épületében működő Aula étteremben. A múlt szombati gyönyörű őszi idő visszaigazolta a választás szerencsés voltát. A szervezés kulcskérdése ezután az elérhetőségek felderítése volt. A korábbi BOKOT találkozók címlistája mára nagyrészt elavulttá vált, mivel a korábbi résztvevők zöme akkor még aktív dolgozó volt, de munkahelyi e-mail címük mostanra már nem létezett. Szabó Éva kitartó nyomozó munkája eredményeként ma már közel 400 érvényes címmel rendelkezünk. Éva részben az Facebookon, részben az egykori munkahelyeken derítette fel a jó címeket, Deák Ottó pedig szorgalmasan aktualizálta a címlistát és küldte ki a meghívókat az újonnan felfedezett címekre. A 144 résztvevőn kívül is nagyon sokan voltak, akik örömmel jöttek volna, de külföldi tartózkodás, munka, vagy családi program miatt most nem tudtak velünk lenni.

Az Aula étterembe szombat reggel 9 órától érkezhettek a résztvevők. Őket három önkéntes: Róka András, Székely Judit és Kriska Vera fogadta, akik előzetes felkérésre vállalták a regisztráció intézését. Gyülekezés közben megkezdődtek az örömteli egymásra ismerések, amiben a kitűzők komoly segítséget jelentettek. Lassan kialakultak az asztaltársaságok az egykori szoba- vagy évfolyamközösségek tagjaiból, és 10 órakor elkezdődött a szervezett program, aminek az első pontjaként Ottó köszöntötte a megjelenteket, majd Ernő az ELTE képviselőjeként (mint egykori rektorhelyettes, mára már Professor emeritus) üdvözölte a résztvevőket. Ezután Éva felolvasta elhunyt egykori társaink neveit, majd egyperces néma felállással és a tiszteletükre meggyújtott gyertyájával emlékeztünk rájuk.

Ezután Molnár Emil, a ma már nyugdíjas egyetemi tanár, egykoron a kollégium egyik első lakója, majd több éven át nevelőtanára az emlékeiről mesélt. A romos Pannonia Szállóból kialakított diákotthon első éveinek még nem lehetett tanúja, mivel ekkor az épületben csak lányok laktak. Néhány év múlva a diákotthonba fiúlakók is költöztek, és egy profiltisztítás eredményeként csak az ELTE TTK hallgatói maradtak benne. A beköltöző fiúévfolyamnak már ő is tagja volt. A diákotthonból azután kollégium lett, és ekkor vette fel a Bolyai nevet. Emil egyetemi tanulmányai befejeztével az ELTE oktatójaként a kollégium lakója maradt és nevelőtanárként került sokunkkal kapcsolatba.

Ghete Klári a Bolyaiban diákbizottsági titkár, majd a Budaörsi úti utód kollégiumban nevelőtanár volt. Ő Jenei Sándorról, a Rákóczi úti kollégium, majd a Budaörsi úti utódépület igazgatójáról és vele kapcsolatos emlékeiről mesélt. Elmondása szerint Sándor fiatalon került a kollégium élére, s folyamatosan igyekezett beletanulni az igazgatói munkába. Bár ennek voltak a kollégisták számára zavaró momentumai is (szeretett mindenkivel elbeszélgetni, hogy jobban megismerje a hallgatóságot), a végeredményt mi magunk is meglepetten tapasztalhattuk: Sándor egy nyitott, jó humorú, empatikus egyéniség lett, aki a közösségben is felszabadult tudott lenni (pl. a Show-Hajtás és a Bolyai Napok rendezvényeken).

Terlaky Edit képekkel illusztrált előadása során saját fotóalbumának néhány lapját vetítette és kommentálta. Edit már egyetemista korábban elkezdte az emlékek gyűjtését, amiből most csak pár oldalt mutatott be. Segítségével sok régi társunkat is felismertük a képeken. Sajnos, a terem fényviszonyai és a régi képek minősége megnehezítette a vetítést.

Keszei Ernő egy tematikusabb válogatást mutatott és kommentált a sok száz, részben általa, részben Lóránth József által készített fényképekből. (Terveink szerint ezeket a képeket és Edit válogatását szélesebb körben elérhetővé fogjuk tenni.) A fényképeken szereplő személyek közül többen jelen is voltak, akik Ernő felszólítására felálltak, a közönség pedig lelkes tapssal nyugtázta a felismerésüket.

Az előadások sorát Deák Ottó zárta, aki emlékei alapján felidézte a Show-Hajtás történetét az ötlettől a megvalósulásig. A játékot annak idején ő találta ki, és az egykori Bolyai Stúdió tagjaival közösen valósították meg a nagy népszerűségnek örvendő vetélkedőt – ami azóta is élő hagyománya a Budaörsi úti Körösi Csoma Sándor utódkollégiumnak. A vetített képes előadásból kiderült, hogy a technikai megvalósítás nagy bravúr volt, az akkor szokásos lehetőségeket messze felülmúlta az egy időben nyolc helyszínről élőben is közvetített játék.

Ottó ezután egy „kis vetélkedőre” hívta a jelenlévőket. Az első fordulóban nyolc olyan kérdésre kellett az egyes asztalok körül ülőkből alakult csapatoknak írásban választ adniuk, amelyek mindegyike elhangzott az egykori játékok során is. A kitöltött feladatlapokat minden csapat maga kijavította, és a legtöbb pontot elérőkből kialakult a döntő mezőnye. Nekik egy Sudoku rejtvényt kellett megfejteni, amiből megkapták Ernő telefonszámát, amelyet fel kellet hívniuk. Az első díj egy 30 szeletes alkalmi torta, a második pedig egy magnum palack száraz Törley pezsgő volt – ami az ebéd után, illetve előtte került felszolgálásra, és hamar el is fogyott. A játékkal a délelőtti kötött program véget ért. A résztvevők még Ottó megnyitón feltett kérdéséről szavaztak: legyen-e BOKOT IV találkozó? A válaszadók döntő többsége ezt támogatta, így a mostani szervezők nevében Ottó ígéretet tett a folytatásra.

A program ebéddel folytatódott a találkozónak otthont adó egykori kollégium egykori tollaslabda pályája helyén üzemelő étteremben, a találkozó addigi helyszínén. Az előre rögzített menü ételeinek látványa – és főleg az íze, minősége, mennyisége, valamint a vendéglátás színvonala – a részvevők elégedettségét váltotta ki. (Mivel 90 főnél többen ebédeltünk, a terembérleti díjat is elengedte az étterem.)

Ebéd után kötetlen formában folytatódott a találkozó. Előkerültek a fényképalbumok, többen éltek a lehetőséggel és bejárták az egykori kollégiumi folyosókat. Tapasztalhattuk, hogy a BTK Germanisztikai Intézetének helyiségei már nehezen felidézhetővé teszik az egykori szobaszámokat. A földszint hátsó részén – az egykori könyvtár és sportszoba helyén – szintén nagyon megváltozott az elrendezés. Mivel az étterembe estére más vendégeket vártak, délután háromkor el kellett hagynunk az épületet. Sokan ezt követően is a beszélgetések folytatása mellett döntöttek, és a kellemes időben a Trefort kertben lévő büfé asztalainál leülve múlatták még az időt.

Befejezésül még néhány szót a tervezett jövőről. A Facebook-on jelenleg elérhető Rákóczi út 5. nevű profil sajnos nem igazán alkalmas a kommunikációra. Helyette tervezzük egy valódi zárt FB csoport létrehozását, ahova fel tudnánk venni minden érdeklődő egykori bolyais ismerősünket. Itt elérhető lenne az összes korábbi találkozó írásos- és képanyaga, és lehetne egymással levelezni, üzenetet váltani. Az első értesítéseket a létrehozás után mindenkinek elküldjük, akinek a címe rendelkezésünkre áll, és aki szeretné, tagja lehet a csoportnak. Reményeink szerint erre rövidesen sor fog kerülni, dolgozunk a megoldáson. A másik lehetőség az ELTE alumni szervezete. Ennek minden ELTE-n diplomát szerzett személy tagja lehet; van egy dedikált weboldala különböző tagozatok (köztük kollégiumi is) közösségi portáljával, és sok programot hirdet meg, valamint hírt ad az ELTE eseményeiről is. A weboldalt az ELTE Alumni Központ tartja fenn, amelynek elérhetősége:
 
https://www.alumni.elte.hu/. Ezen a címen lehet találni a tagok sorába történő felvételi kérelem indítását is (rögtön az oldal tetején). Ha összegyűlik elegendő igény, itt létre lehet hozni egy Bolyai Kollégium tagozatot is, ahová korlát nélkül lehet dokumentumokat, képeket, filmeket, videókat is feltölteni, valamint egy következő találkozó szervezését is intézni. Mindenkit bátorítunk a belépésre az ELTE alumni szervezetébe!

Köszönetet mondunk az Egyetem Kollégiumi Alumni Tagozatának, amelynek támogatásával a nyertes csapatok díjait vehettük meg, valamint a Bolyai Club Kollégiumi Alapítványnak, amely a szervezés és a logisztikai lebonyolítás költségeit fedezte.

A szervezők nevében: Deák Ottó

374 megtekintés Visites

kedvel

Commentaires0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

Online szakmai Alumni rendezvény a Bárczin

egy tag profilképe

Alumni Központ

23 november

Beszámolók

Dogs are sensitive to their owners’ choice despite their own preference

AI

Alumni International

17 november

Beszámolók

Our genes also tell about our age

AI

Alumni International

10 november