Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Az ELTE sikere a QS régiós rangsorában

Hírek

-

2020.12.21

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem négy helyet javítva tavalyi eredményén a 24. helyen végzett a QS 2021-es, közép-és kelet-európai, illetve közép-ázsiai intézményeket vizsgáló regionális rangsorában, ezzel a hazai egyetemek közül az első helyre került.

December 16-án hozták nyilvánosságra a Quacquarelli Symonds 2021-es regionális felsőoktatási rangsorának (Emerging Europe and Central Asia - EECA) eredményeit. A rangsorban a tavalyi 354 intézménnyel szemben idén már 400 egyetem szerepel, közülük 52 új szereplő.

A rangsorban 10 indikátort vizsgálnak, ezeket az összesített eredmények megállapításánál különböző súlyozással veszik figyelembe. Az indikátorok között szerepel az akadémiai és a munkáltatói hírnév, az oktatók és hallgatók aránya, valamint a publikációk és hivatkozások száma. Számításba veszik még a PhD-fokozattal rendelkező oktatók arányát, a webes befolyást, valamint a külföldi oktatók és hallgatók arányát. A felmérés módszertanáról itt olvashat bővebben.

Az ELTE az összesített listán négy helyet javítva tavalyi eredményén a 24. helyen végzett, ezzel az EECA rangsor legfelső 6 százalékában szerepel. Összesítésben az egyetem 162 százalékkal jobb eredményt el a régiós átlagnál, a magyarországi egyetemek mezőnyéhez képest pedig 99,6 százalékkal jobban teljesített. 

Az akadémiai hírnevet és a nemzetközi oktatók arányát tekintve az ELTE a tavalyihoz hasonló pozícióba került, előbbi az egyetem legerősebb indikátorának számít, amivel az összesített rangsor 10 helyét szerezte meg. Az ELTE a munkáltatói hírnév, a hallgatók és oktatók aránya, a tudományos publikációk száma és a nemzetközi hallgatók aránya területén is javított tavalyi eredményén.

Az ELTE 2021-es eredményei a mért indikátorok alapján

A 2021-es regionális rangsorba Magyarországról 17 felsőoktatási intézmény került fel, közülük négy szerepel a top50-ben.

A Quacquarelli Symonds 2021 EECA rangsor magyar felsőoktatási intézményei

 

 

Eötvös Loránd Tudományegyetem

24.

Szegedi Tudományegyetem

26.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

35.

Debreceni Egyetem

39.

Corvinus Egyetem

61.

Pécsi Tudományegyetem

62.

Pannon Egyetem

100.

Szent István Egyetem

109.

Miskolci Egyetem

123.

Széchényi István Egyetem

173.

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

201-210.

Soproni Egyetem

221-230.

Óbudai Egyetem

231-240.

Kaposvári Egyetem

251-300.

Nyíregyházi Egyetem

251-300.

Eszterházy Károly Egyetem

301-350.

Károli Gáspár Református Egyetem

301-350.


Az első tíz helyezett között egyébként öt orosz, két-két cseh és lengyel, illetve egy észt intézmény található. A legtöbb egyetemmel Oroszország és Törökország képviselteti magát a listán (a rangsorolt egyetemek felét adva), rajtuk kívül Kazahsztán (27), Lengyelország és Ukrajna (25), Románia (19) és Csehország (18) szerepel a listán a legtöbb felsőoktatási intézménnyel.

A QS 2021-es regionális rangsor eredményei megtekinthetők ezen az oldalon. Az ELTE a hazai és nemzetközi rangsorokban rendre kiemelkedő eredményeket ér el, erről az alábbi összefoglalónkban olvashat részletesen. Olvassa el az ELTE Online összefoglaló cikkét a HVG rangsorról. 


Forrás: elte.hu

45 megtekintés Visites

kedvel

Commentaires0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Hírek

Zsolnai Anikó egyetemi tanár lesz a PPK új dékánja

egy tag profilképe

Alumni Központ

14 január

Hírek

Továbbtanulna? Naptár az ELTE kari nyílt napjaihoz

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 január

Hírek

ELTE is first in Hungary in the QS World University Rankings EECA 2021!

AI

Alumni International

08 január