Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Az ELTE BTK obszervatóriuma

Általános Tudnivalók

-

2020.05.13

Az ELTE BTK főépületének tetején található egy elrejtett kis torony, amely jelenleg nem látogatható. Vajon mi lehet ez?

A Múzeum körút 6-8. szám alatt található található egyetemi épület eredetileg a Műegyetem számára készült el 1883-ban. Kruspér István (1818-1905) geodéziai professzor kérésére pedig egy csillagvizsgáló tornyot is elhelyeztek az épületben a tervezők, Steindl Imre és Wéber Antal.

A Műegyetem 1911-ben költözött át a Duna parti épületeiben, az obszervatóriumot így a tudományegyetem kozmográfiai intézete használhatta tovább. Itt a hallgatók gyakorolhatták a műszerek kezelését, valamint innen adták a pontosidő-jelzést is a vasút, a posta és a telefonhírmondó számára. 
Ennek emléke az épület homlokzata előtt elhelyezett kronométer, vagyis az obszervatórium által bevizsgált nagy pontosságú álló óra, mely szerint még a harmincas években is igazodtak órarendjükhöz - még karóra híjján - az akkori hallgatók, illetve amelyhez később a járókelők is igazíthatták a zsebórájukat. Ma is pontosan jár, ha hetente egyszer gondoskodnak a felhúzásáról.


Fényképek: ELTE

Forrás: A pontosság bűvöletében - Eötvös Loránd élete és munkássága (Bartha Lajos: Régi magyar obszervatóriumok IV. Az egyetem kozmográfiai intézete és csillagdája (1852–1934). = Föld és Ég 20. 1985. 6. sz. pp. 181–185.)

kedvel
977 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Általános Tudnivalók

Diplomaosztók 2024. tél

egy tag profilképe

Alumni Központ

22 január

Általános Tudnivalók

Diplomaosztók 2023 nyár

egy tag profilképe

Alumni Központ

30 május

Általános Tudnivalók

Diplomaosztók 2023. tél

egy tag profilképe

Alumni Központ

23 február