Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Az ELTE BTK obszervatóriuma

Általános Tudnivalók

-

2020.05.13

Az ELTE BTK főépületének tetején található egy elrejtett kis torony, amely jelenleg nem látogatható. Vajon mi lehet ez?

A Múzeum körút 6-8. szám alatt található található egyetemi épület eredetileg a Műegyetem számára készült el 1883-ban. Kruspér István (1818-1905) geodéziai professzor kérésére pedig egy csillagvizsgáló tornyot is elhelyeztek az épületben a tervezők, Steindl Imre és Wéber Antal.

A Műegyetem 1911-ben költözött át a Duna parti épületeiben, az obszervatóriumot így a tudományegyetem kozmográfiai intézete használhatta tovább. Itt a hallgatók gyakorolhatták a műszerek kezelését, valamint innen adták a pontosidő-jelzést is a vasút, a posta és a telefonhírmondó számára. 
Ennek emléke az épület homlokzata előtt elhelyezett kronométer, vagyis az obszervatórium által bevizsgált nagy pontosságú álló óra, mely szerint még a harmincas években is igazodtak órarendjükhöz - még karóra híjján - az akkori hallgatók, illetve amelyhez később a járókelők is igazíthatták a zsebórájukat. Ma is pontosan jár, ha hetente egyszer gondoskodnak a felhúzásáról.


Fényképek: ELTE

Forrás: A pontosság bűvöletében - Eötvös Loránd élete és munkássága (Bartha Lajos: Régi magyar obszervatóriumok IV. Az egyetem kozmográfiai intézete és csillagdája (1852–1934). = Föld és Ég 20. 1985. 6. sz. pp. 181–185.)

323 megtekintés Visites

1 kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Általános Tudnivalók

ELTE Sikerek felfüggesztése

egy tag profilképe

Alumni Központ

13 október

Általános Tudnivalók

Csatlakozzon érdeklődési körének megfelelő csoportokba!

egy tag profilképe

Alumni Központ

05 október

Általános Tudnivalók

Csatlakozzon Tagozati csoportokhoz!

egy tag profilképe

Alumni Központ

30 július