Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Az ELTE BTK obszervatóriuma

Általános Tudnivalók

-

2020.05.13

Az ELTE BTK főépületének tetején található egy elrejtett kis torony, amely jelenleg nem látogatható. Vajon mi lehet ez?

A Múzeum körút 6-8. szám alatt található található egyetemi épület eredetileg a Műegyetem számára készült el 1883-ban. Kruspér István (1818-1905) geodéziai professzor kérésére pedig egy csillagvizsgáló tornyot is elhelyeztek az épületben a tervezők, Steindl Imre és Wéber Antal.

A Műegyetem 1911-ben költözött át a Duna parti épületeiben, az obszervatóriumot így a tudományegyetem kozmográfiai intézete használhatta tovább. Itt a hallgatók gyakorolhatták a műszerek kezelését, valamint innen adták a pontosidő-jelzést is a vasút, a posta és a telefonhírmondó számára. 
Ennek emléke az épület homlokzata előtt elhelyezett kronométer, vagyis az obszervatórium által bevizsgált nagy pontosságú álló óra, mely szerint még a harmincas években is igazodtak órarendjükhöz - még karóra híjján - az akkori hallgatók, illetve amelyhez később a járókelők is igazíthatták a zsebórájukat. Ma is pontosan jár, ha hetente egyszer gondoskodnak a felhúzásáról.


Fényképek: ELTE

Forrás: A pontosság bűvöletében - Eötvös Loránd élete és munkássága (Bartha Lajos: Régi magyar obszervatóriumok IV. Az egyetem kozmográfiai intézete és csillagdája (1852–1934). = Föld és Ég 20. 1985. 6. sz. pp. 181–185.)

195 megtekintés Látogatók

1 kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Általános Tudnivalók

Szeptemberben folytatódik a Harmadik Kor egyeteme

egy tag profilképe

Alumni Központ

04 június

Általános Tudnivalók

Karrier az Alumni Net-en

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 május

Általános Tudnivalók

Futótippek Csere Gáspártól

egy tag profilképe

Alumni Központ

18 május