Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Az ELTE a THE új szakterületi rangsoraiban

Hírek

-

2019.11.22

Az ELTE két tudományterületen is javított tavalyi eredményéhez képest a Times Higher Education 2020-as szakterületi rangsoraiban.

A Times Higher Education (THE) minden év októberében és novemberében teszi közzé a világ legjobb egyetemeit felsoroló szakterületi rangsorait. A brit szervezet november 19-én az utolsó négy szakterület listáját is nyilvánosságra hozta, így teljessé vált 2020-as szakterületi értékelés. Ezeket a rangsorokat hasonló módszertan alapján állítják össze, mint az összesített egyetemi világranglistát, azzal a különbséggel, hogy itt az adott szakterület sajátosságainak megfelelő súlyozást is alkalmaznak. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 11 szakterületi lista közül 6-ban szerepel. Háromban (bölcsészettudományok, pszichológia, élő természettudományok) megőrizte korábbi pozícióját, kettőben (társadalomtudományok, élettelen természettudományok) egy kategóriát javított, míg egy esetben (informatika) egy kategóriát rontott tavalyi helyezésén.

Az ELTE a magyar intézmények közül a legjobbnak bizonyult a bölcsészettudományi, a pszichológiai, valamint az élő és élettelen természettudományokat tekintve.

A 11 lista közül a jogász- és neveléstudományi képzések szakterületi rangsorában egyáltalán nem szerepel magyar egyetem. Összefoglalónkban az ELTE-s helyezések mellett bemutatjuk a hazai egyetemek eredményeit, az egyes tudományterületek abszolút győzteseit és néhány jellemző világtrendet is. A THE szakterületi rangsorok éves, országonkénti és tudományterületi bontásban böngészhetők a szervezet honlapján

PSZICHOLÓGIA

A pszichológiai képzések 2020-as top-listája 494 egyetemet tartalmaz a tavalyi 463 után. Az listán a 2019-es eredményekhez hasonlóan az ELTE az egyetlen magyar intézmény, egyetemünk idén is a 251-300. helyen szerepel. A világranglista élén sorrendben a Stanford, a Princeton és a Pennsylvaniai Egyetem áll. Az első tízbe újként került be a Michigani Egyetem és a kanadai University of British Columbia, míg a London School of Economics and Political Science és a Duke University visszaestek a tizenkettedik és tizenharmadik helyre. A pszichológiai képzések rangsorában a New York Egyetem és az Amszterdami Egyetem javítottak a legtöbbet a 2019-es ranglistához képest, előbbi a tizenegyedik, utóbbi a tizennegyedik helyen végzett. Ázsiából összesen nyolc intézmény szerepel a listán, a legjobb eredményt (45.) a Szingapúri Egyetem érte el.

BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYOK

Az ELTE egyetlen magyar egyetemként került be a Times Higher Education 2020-as szakterületi rangsorába, amely a világ 536 felsőoktatási intézményének bölcsészettudományi képzéseit értékeli. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem tavalyi pozícióját megőrizve a 301-400. helyen szerepel. A bölcsészettudományi rangsorban az egyetemek művészet, előadó-művészet, formatervezés, idegen nyelv, nyelvészet, irodalom, történelem, filozófia, teológia, építészet és régészet területén mutatott teljesítményét értékelték.

A listát idén is a Stanford Egyetem vezeti, míg Cambridge a második, Oxford pedig a harmadik helyen szerepel. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) a dobogóról épp csak lecsúszva a negyedik lett, az ötödik helyet pedig a Harvard szerezte meg. A lista első húsz helyét jobbára amerikai és brit egyetemek foglalják el, az élbolyba már országokból csak a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem, a Torontói Egyetem és a francia Université Paris Sciences et Lettres került be.

ÉLŐ TERMÉSZETTUDOMÁNYOK

A biológiai, állatorvosi, mezőgazdasági, erdészeti és sporttudományi képzések 2020-as ranglistáján 821 intézmény kapott helyett. A szakterületi rangsorba tavaly négy, idén már hat magyar egyetem került be. Közülük tavalyi helyezését (301-400.) megőrizve továbbra is vezet az ELTE, utána sorendben a Semmelweis Egyetem (301-400.), a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem (501-600.), végül a Szent István Egyetem (601+) következik.

A jelenleg használt módszertan bevezetése (2011) óta idén először Cambridge áll a világranglista élén, ezzel második helyre szorítva vissza a Harvardot. A harmadik, negyedik és ötödik helyet tavalyhoz hasonlóan Oxford, az MIT és Stanford szerezte meg. Említést érdemel, hogy az ausztráliai Monash University 23 helyet javítva tavalyi eredményén az 55-dik lett, míg a Bonni Egyetem először szerepel a ranglistán, a német intézmény a 86. helyen debütált.

ÉLETTELEN TERMÉSZETTUDOMÁNYOK

A kémiai, fizikai, csillagászati, geológiai, valamint matematikai és statisztikai képzések 2020-as rangsorában 1054 felsőoktatási intézmény szerepel. A magyar egyetemek közül az ELTE egy kategóriát javítva tavalyi eredményén a 401-500. helyen végzett, ezzel megőrizte vezető helyét a hazai mezőnyben. A Szegedi Tudományegyetem szintén javítva előző évi eredményén az 501-600., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem változatlanul a 601-800., míg a Debreceni Egyetem egy kategóriával előrébb ugorva ugyancsak a 601-800. helyen áll. A magyar egyetemek közül a listán új szereplő a Pécsi Tudományegyetem a 801+ helyen.

Az élettelen természettudományok világranglistáját már harmadik éve vezető Princeton után idén a California Institute of Technology a második, Cambridge a harmadik helyet szerezte meg. Az első tíz helyen szinte kizárólag brit és amerikai egyetemek kaptak helyet, leszámítva a Svájci Szövetségi technológiai Intézetet (ETZ Zuirch), amely nyolcadik lett. Tavalyhoz képest jelentősen javított eredményén a francia École Polytechnique (17.), a Tokiói Egyetem (29.) és az olaszországi Scuola Normale Superiore di Pisa (71.)

TÁRSADALOMTUDOMÁNYOK

A kommunikáció és média, politológia, szociológia, földrajz és nemzetközi képzéseket vizsgáló szakterületi rangsorban 720 intézmény kapott helyet. Míg a 2019-es rangsorban még csak három magyar egyetem szerepelt (Corvinus, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, ELTE), addig idén új szereplőként jelent meg a Debreceni Egyetem a 301-400. helyen. A 2020-as ranglistán az ELTE az 501-600. helyezést szerezte meg, ezzel egy kategóriát javítva tavalyi eredményén. A világranglistát ezen a területen a Massachusetts Institute of Technology (MIT) vezeti, a második Oxford, a harmadik a Harvard lett. Ázsiából a Pekingi Egyetem érte el a legjobb eredményt (18.), a kontinensről összesen 11 felsőoktatási intézmény jutott be az első 100-ba, csakúgy, mint tavaly.

INFORMATIKA

A tavalyi 684 után idén már 749 egyetem szerepel a legjobb informatikai képzési helyek rangsorában. Magyarországról mindössze két intézmény, az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem került fel a listára, mindkettő a 601+ kategóriában szerepel. A világranglistát itt ismét Oxford vezeti, a második a Stanford, a harmadik a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (ETH Zurich) lett. Előkelő helyen végzett még két szingapúri intézmény, a Szingapúri Nemzeti Egyetem tizenegyedik, a Nanyang Technological University a tizenharmadik lett. A közel-keletről Irán ért el kiemelkedő eredményt, a Sharif University of Technology a lista 201-250-es kategóriájában debütált.

JOGTUDOMÁNY

A jogászképzések 2020-as ranglistáján 190 intézmény szerepel, hárommal több, mint az előző évben, ám ezen a listán idén nem találunk magyar felsőoktatási intézményt. Az első helyen ismét a Stanford áll, a második Cambridge lett, őket követi sorrendben a Yale, Oxford és Chicago. Említést érdemel, hogy a nagy múltú Harvard Egyetemnek csak a 13. helyet sikerült megszereznie, bekerült viszont az első tízbe a kaliforniai Berkeley Egyetem. Az ázsiai intézmények jellemzően javítottak korábbi helyezésükön, a Szingapúri Nemzeti Egyetem a 15., a Hongkong Egyetem a 17. helyen végzett.

MÉRNÖKI TUDOMÁNYOK

A mérnökképzéseket értékelő ranglistán jelentősen nőtt az intézmények száma, a THE a tavalyi 903 után idén már valamivel több, mint ezer egyetemet értékelt világszerte. Magyarországról a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, illetve a Debreceni Egyetem került be a legjobbak közé, mindkettő a 601-800. helyen szerepel. A 2020-as szakterületi értékelés szerint a világ legjobb mérnöki képzéseit a California Institute of Technology, a Stanford Egyetem, a Cambridge, a Harvard és Oxford kínálja. A Svájci Szövetségi Technológiai Intézet itt a nyolcadik helyen áll, míg a Szingapúri Nemzeti Egyetem tavalyi eredményéhez képest négy helyezést rontva a tizenkettedik lett.

NEVELÉSTUDOMÁNY

A THE változtatott a lista összeállításának módszertanán: az oktatókra vonatkozó bekerülési feltételek módosításának köszönhetően idén jóval több intézmény kerülhetett be a tanárképzési szakterületi rangsorba (a tavalyi 100 helyett már 428), amelyek között azonban nem szerepel magyar egyetem. A dobogóra sorrendben a Stanford, a Harvard és a Berkeley állhatott fel, az ázsiai intézmények pedig folytatták menetelésüket az élvonal felé: a Hong-Kong-i Egyetem a negyedik, a National Taiwan Normal University a tizenötödik, a Chinese University of Hong Kong a tizennyolcadik, míg a Pekingi Egyetem a huszonhatodik lett.

ORVOS- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYOK

A 775 egészségügyi képzést nyújtó intézményt tartalmazó 2020-as rangsorban a magyar egyetemek szempontjából nincs változás az előző évhez képest. Idén is a Semmelweis Egyetem (301-400.), a Pécsi Tudományegyetem (401-500.), a Debreceni Egyetem (501–600.) és a Szegedi Tudományegyetem (501–600.) került fel a listára. A szakterületi rangsort már kilencedik éve Oxford vezeti, majd sorrendben a Harvard, Cambridge, az Imperial College London és a Stanford következik. A Torontói Egyetem hét helyet javítva tavalyi eredményén a hatodik lett, a Yale a kilencedik, míg a Melbourne-i Egyetem öt helyezést rontva az előző évhez képest a tizennegyedik helyen végzett.

GAZDÁLKODÁS- ÉS KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNY

Az összesen 632 felsőoktatási intézményt tartalmazó szakterületi rangsor élén nincs változás a tavalyi évhez képest, az első négy helyen továbbra is az MIT, a Stanford, Oxford és Cambridge állnak. A 2019-es rangsor ötödik helyezettje, a Duke University idén csak a hetedik lett, tavalyi helyét most a Berkeley Egyetem foglalta el. A Szingapúri Egyetem három helyezést javítva a tizennegyedik, míg az ETH Zurich nyolc helyet előre ugorva a tizenkettedik lett. Ebben a rangsorban egyedüli magyar intézményként a Corvinus szerepel az 501+ helyen.

Forrás: ELTE.HU
kedvel
409 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Hírek

KÖNYVBEMUTATÓNKON VETT RÉSZT ÖRÖKBEFOGADÓNK

egy tag profilképe

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

27 március

Hírek

CHAIRMAN OF THE PARLIAMENT OF MONGOLIA VISITS ELTE

AI

Alumni International

26 március

Hírek

PUBLIC LECTURES BY CHRISTOPHE PROCHASSON

AI

Alumni International

21 március