Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Az Egyetem megnyitja kapuit: 150 éves a TÓK

Beszámolók

-

2019.03.19

Az Egyetem megnyitja kapuit rendezvénysorozat keretében – annak rendkívüli alkalmaként – tekinthettük meg 2019. március 12-én a bevezetésre kerülő Tanítók napján a 150 éves Tanító- és Óvóképző épületét.

Az eseményen két sétát indítottak annak érdekében, hogy minden érdeklődő részt tudjon venni az eseményen. Gyalai Zsófia, az Alumni Központ munkatársa rövid köszöntőben üdvözölte a jelenlévőket, és ismertette a sorozat mibenlétét. Ezt követően Dr. Márkus Éva, a Kar dékánja vette át a szót, aki az épület elé invitálta a résztvevőket. Itt megmutatta az épületen elhelyezett emléktáblákat, és elmesélte, hogy kinek és milyen célból állítottak emléket. Kitért az épület történetére is. A Tanítóképző 1911-ben költözött a Mozdony utca 40. szám alá, ekkor az épületnek még botanikus kertje és méhészete is volt. Az épületet az évek folyamán laktanyának és hadi kórháznak is használták. A II. világháború során megrongálódott, ennek következtében nem építették vissza az épületen elhelyezkedő csillagvizsgálót.

A Kar emléket állít továbbá azoknak is, akik támogatásából felépülhetett az épület, erről részletesebben Dr. Demeter Katalin beszélt. Elmondta azt is, hogy az épületet Nagy Virgil tervei alapján 2 év alatt építették fel. A Karon belül Dr. Lénárd András kalauzolt minket. Megmutatta, hogy az első emeleten áll egy I. világháborús emléktábla, amit feltehetőleg 1934-ben állítottak fel és ’56-57 környékén válaszfallal és műanyag lambériával fedték el. Elmondta, hogy feltételezhetően az ideológiai megkérdőjelezhetetlenség miatt takarták el ezt a művet. Ezt követően egy rövid vetítés következett, majd egy kvíz, amit Trentinné Dr. Benkő Éva vezényelt. A szervezők arra voltak kíváncsiak, a résztvevők mennyit tudtak megjegyezni az addig elhangzottakból, illetve a videóban látottakból. A kvíz után folytattuk sétánkat. Lénárd András többek között bemutatta a Kar értékes relikviáit, egy régi „mobiltelefont” és egy régi számítógépet, valamint bevezetett minket a 107 ½ szoba varázslatos titkába. Szabóné Dr. Szitányi Judit, a Matematika Tanszék vezetőjének bemutatásával lehetőség nyílt megtekinteni Szendrei Julianna, a kar volt tanszékvezetőjének irodáját is.

A Vizuális Nevelési Tanszéket Dr. Bakos Tamás, a tanszék vezetője mutatta be. Megtekinthettük a hallgatók kerámiamunkáit, illetve a kisiskolások által készített hatalmas krétarajzot is. Ezt követően épület állandó kiállításánál újabb rejtvény várta az érdeklődőket, illetve a tanítás céljára kialakított Meseszoba is bemutatásra került. Az eseményt Dr. Döbrössy János vezényelésével a Kar énekkara zárta. A résztvevők a 150 éves Tanító- és Óvóképző Kartól emlékoklevelet kaptak.

Az esemény interaktív és jó hangulatban telt, számos résztvevő mesélt a séta során diákéveiről, tanulmányairól.

Az eseményen az ELTE Online is részt vett, cikküket itt olvashatja. A kar története bővebben.

Előző rendezvényünk: Egyetem megnyitja kapuit: Planetárium 3.

Sorozatismertető

ELTE Alumni
Facebook


244 megtekintés Visites

kedvel

Commentaires0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

Online szakmai Alumni rendezvény a Bárczin

egy tag profilképe

Alumni Központ

23 november

Beszámolók

Dogs are sensitive to their owners’ choice despite their own preference

AI

Alumni International

17 november

Beszámolók

Our genes also tell about our age

AI

Alumni International

10 november