Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Átadták a Prima Primissima díjakat

Kitüntetések

-

2018.12.10

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karának két oktatóját is kitüntették az idei Prima Primissima gálán. Falus Iván egyetemi tanár, a Neveléstudományi Doktori Iskola témavezetője a magyar oktatás és köznevelés kategóriában lett a legjobbak között is első, L. Ritók Nóra, a Neveléstudományi Intézet címzetes egyetemi docense pedig a Közönségdíjat vehette át  2018. december 7-én a Müpában.

Falus Iván a neveléstudományok MTA-doktora, egyetemi tanár, az ELTE, a PTE, a SE és az EKE doktori iskoláiban témavezető. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett pedagógia-orosz szakon diplomát 1968-ban, több éven keresztül a Pedagógiai Tanszék főállású oktatója volt, jelenleg a Pedagógiai és Pszichológiai Kar Neveléstudományi Intézetének óraadója és a Neveléstudományi Doktori Iskola témavezetője. 2001–2003 közt az ELTE Neveléstudományi Intézetében az oktatáselméleti szakcsoportot vezette, 2003–2006 közt tanszékvezető volt. 2006 óta a Pannon Egyetem tudományos főtanácsadója, majd egyetemi tanára. 1997-ben Báthory Zoltán és Falus Iván főszerkesztésében egy hatalmas szerzői gárdával együttműködve megjelent a háromkötetes Pedagógiai Lexikon, hazánk addigi és a mai napig tartóan legkiválóbb szaklexikona a pedagógiai tudományok területén. További számos szakkönyvet, tankönyvet, folyóiratot (például a Pedagógusképzés) szerkesztett. Hazai és nemzetközi konferenciák aktív résztvevője, a teljes hazai oktatásügy egyik kiváló szakértője. Fő kutatási területei a didaktika, a pedagógiai kutatás módszerei, a tanárképzés, az eredményes pedagógustevékenység összetevőinek feltárása, valamint az eredményesnek mutatkozó pedagógusi felkészültség kialakításának és értékelésének módszerei.

Falus Iván átveszi a díjat Kozma Imrétől, a kuratórium tagjától

L. Ritók Nóra pedagógus, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója és szakmai vezetője, valamint az Igazgyöngy Alapfokú Művészet Iskola igazgatója. A gyerekszegénység, a mélyszegénység ellen küzd, az esélyteremtésért és az integrációért dolgozik. Aktív művész, folyamatosan publikál és tanít. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Neveléstudományi Intézetének címzetes egyetemi docense. Munkáját több díjjal is elismerték, 2016-ban megkapta "Az Év szociális szakembere díjat is.

L. Ritók Nóra a közönségdíjjal

A további kategóriák díjazottjai 2018-ban: Nagy Csaba építész, Sótonyi Péter orvos, patológus, egyetemi tanár, a Portfolio.huKorniss Péter fotográfus, Magyar Zoltán tornász, a Kallós Zoltán Alapítvány - VálaszútFischer Ádám karmester, Görgey Gábor író, Szirtes Ági színésznő.

A Prima Primissima díjat Demján Sándor vállalkozó a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) támogatásával alapította 2003-ban; célja „a magyar értelmiség eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet és kultúra fejlesztésének pártoktól független erősítése”. Jelölteket a VOSZ elnöksége, megyei- és szekcióelnökei, a társadalmi tanácsadó testületének tagjai, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriuma, valamint érdekvédelmi, érdekképviseleti és szakmai civilszervezetek állíthatnak. A Prima Primissima díjat minden kategória három Prima díjasából választják ki, a Prima díj önmagában 5 millió forint elismeréssel jár. Az idei évben a magyar tudomány kategóriában Frei Zsolt fizikus, egyetemi tanár valamint Hamza Gábor jogtudós, egyetemi tanár szerepelt a Primák között. Magyar irodalom kategóriában az ELTE két alumnusát, Bertók Lászlót és Görgey Gábort jelölték, utóbbi el is nyerte a díjat, magyar képzőművészet kategóriában pedig Korniss Péter fotográfust, aki egykor az ÁJK hallgatója volt, és szintén Prima Primissima díjban részesült.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

kedvel
331 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Kitüntetések

Állami kitünetésben részesültek diplomásaink!

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március

Kitüntetések

Akadémiai ifjúsági díjak

egy tag profilképe

Alumni Központ

06 március

Kitüntetések

Rátz Tanár Úr életműdíj 2023

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 január